‘Als een kind zich dooddrinkt, zullen onze politici wel ingrijpen’

Brice De Ruyver © BELGA
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

In een interview met Knack betreurt nationaal drugscoördinator Brice De Ruyver het dat zijn alcoholplan onlangs werd afgeschoten.

‘Er bestaat geen enkele twijfel over’, zegt Brice De Ruyver in een interview met Knack. ‘Wij moeten de absolute nulgrens invoeren voor alcohol achter het stuur. Het verkeer is vandaag zo complex dat je hypergeconcentreerd moet zijn. Het is onverantwoord dat chauffeurs hun bewustzijn, al is het maar een beetje, uitschakelen. Nul komma nul promille is een eenvoudige boodschap: je drinkt niet als je rijdt.’

De Ruyver is, behalve hoogleraar aan de UGent, nationaal drugscoördinator: hij zit mee aan tafel bij alle interministeriële conferenties over het drugsbeleid en waakt over de uitvoering ervan. Een paar weken geleden incasseerde hij een ferme teleurstelling: het plan dat hij had voorgesteld om alcoholmisbruik te bestrijden, overleefde de politieke debatten niet. ‘Open VLD heeft het tegengehouden,’ zegt hij. ‘Na lobbywerk van Sven Gatz, die vroeger volksvertegenwoordiger was voor de liberalen en vandaag directeur van de Belgische brouwers. Ik neem die man niets kwalijk, hij heeft zijn job goed gedaan. Maar ik vind het jammer.’

Wat was de kern van uw plan?

Brice De Ruyver: Het bevatte een aantal maatregelen om het aanbod te reguleren, zonder de sector fundamenteel te raken. We moeten eerlijk zijn: onze strijd tegen alcohol is tot op heden niet erg succesvol geweest. We werken hard op het vlak van preventie en hulpverlening, maar we doen niets aan de beschikbaarheid. Daarom hadden wij voorgesteld om alcoholverkoop te verbieden in automaten en in tankstations langs de snelweg.

Wilde u ook de leeftijdsgrens verhogen?

De Ruyver: Inderdaad. Vandaag mag je op 16 iets drinken, wij wilden dat verhogen naar 18. In Nederland is dat al zo. Daar wordt die wet goed gehandhaafd, met alle gevolgen vandien: Nederlandse jongeren komen tegenwoordig met de bus naar België om te feesten. Nu, net zoals de nulgrens achter het stuur komt ook die leeftijdsgrens er vroeg of laat aan, daar twijfel ik niet aan. Weet u wat het drama is? Het volstaat dat er morgen een of andere calamiteit gebeurt, om iedereen te overtuigen.

Een jongen van 17 die zich dooddrinkt, bijvoorbeeld?

De Ruyver: Precies. Als een tiener of een kind zich dooddrinkt, zal men wel ingrijpen. Dezelfde politici die vandaag zeggen dat ik overdrijf, zullen dan op de eerste rij staan om te roepen dat we zoiets toch niet kunnen laten gebeuren. We weten dat tien procent van de gebruikers een probleem hebben. We weten dat het probleem toeneemt bij jongeren. Vorige week stond nog maar eens in de krant dat steeds meer studenten het risico lopen om een probleem te krijgen. Daar mogen we toch niet licht overheen gaan?

Lees het volledige interview met Brice De Ruyver in Knack magazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content