Almaci: ‘Antwerps stadsbestuur doet aan achterkamerpolitiek’

© Belga

Groen-politica Meyrem Almaci vindt dat het Antwerpse stadsbestuur te weinig openstaat voor inspraak of overleg. ‘Men doet aan achterkamerpolitiek, met nul transparantie.’

Meyrem Almaci (Groen) kaart de Antwerpse politiek aan in de krant De Zondag. ‘Er is geen ruimte voor inspraak of overleg.’

“Ik voel dat de sfeer gespannen raakt, het nieuwe stadsbestuur past een verdeel en heers strategie toe, die het moeilijk maakt om op een normale manier met elkaar om te gaan”, zegt ze in de krant.

“Beslissingen worden genomen in achterkamers, met nul transparantie ver van het publiek of de gemeenteraad. Er is geen inspraak of overleg. Men doet mededelingen en dat is het”, aldus Almaci. En hoewel ze het duideljk niet eens is met deze vorm van besturen, woont Almaci nog steeds graag in de grootste stad van Vlaanderen. “Het is een bruisende stad, waar ik graag mijn schouders onder zet”, klinkt het.

Offerfeest

De vastenperiode of Ramadan die deze week van start gaat, eindigt traditiegetrouw met het offerfeest of suikerfeest. En elk jaar laait dan opnieuw de discussie op over het ritueel slachten. Myrem Almaci, zelf een moslima en vegetariër, is een voorstander van het verdoofd ritueel slachten, maar volgens haar is er dringend nood aan een eerlijk debat.

‘Ik roep de minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinckx op om eerst in overleg te gaan met alle geloofsgemeenschappen, te praten met alle partners zonder er één te stigmatiseren. Als dat gebeurt, wil ik graag mee in debat treden over de kwestie.”

Stempel van fundamentalist

Onkelinx verkondigde dat ze nog deze legislatuur werk wil maken van eenduidig beleid rond het ritueel slachten. “Ik betwijfel dat, mijn buikgevoel zegt me dat ze dit wil uitstellen, tot wanneer de bevoegdheid geregionaliseerd is”, zegt Almaci.

In het interview haalt ze aan dat het voor moslims erg moeilijk is hun stem te laten gelden zonder de stempel fundamentalist opgeplakt te krijgen. Volgens haar komen gematigde moslims voldoende voor in de debatten. “Probleem is echter dat mensen minder snel onthouden wat zij zeggen. Extreme meningen worden nu eenmaal sneller opgepikt. De focus ligt jammer genoeg steeds op die kleine groep die de Koran zeer strikt interpreteert.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content