Alle Belgische F-16’s terug uit Libië

© Belga

De laatste vier Belgische F-16-toestellen die boven Libië ingezet zijn in de NAVO-operatie Unified Protector zijn teruggekeerd naar België.

Vanop de basis in het Griekse Araxos vlogen de Belgische F-16’s terug naar hun thuisbasis in Florennes. Ook een zestigtal van de ongeveer tachtig militairen die in Araxos aan de slag waren zijn naar België teruggekomen. Daarmee komt officieel een einde aan de NAVO-operatie die het Libische wapenembargo en het vliegverbod boven het land moest doen respecteren.

In totaal namen zes Belgische F-16’s eraan deel. De twee eerste keerden afgelopen zaterdag al terug naar huis. Mijnenjager Lobelia, die eveneens aan de opdracht heeft deelgenomen, wordt eind november terug in de haven van Zeebrugge verwacht.

Heropbouw

België wil nu een actieve rol spelen in de heropbouw van Libië om daar op economisch vlak de vruchten van te plukken. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) te kennen gegeven.

Eerder zeiden verschillende ministers van de aftredende federale regering al dat ze willen dat ons land ook na de definitieve val van het Khaddafi-regime een rol blijft spelen in Libië.

Vorige maand trok ons land al 6 miljoen euro uit voor de heropbouw van Libië. Tegelijk werd 100 miljoen euro aan bevroren Libische tegoeden vrijgemaakt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content