Al 30 Vlaams Belangers naar N-VA

© Belga

De N-VA vreet niet alleen de kiezers van het Vlaams Belang op, ook haar mandatarissen weet het aan te trekken: al 30 Vlaams Belangers stapten over naar de N-VA.

De antifascistische blog Anti-Fascistisch Front (AFF) somt alle voormalige Vlaams Belangers op die naar de populairste partij van Vlaanderen trokken. Zij telden al 30 VB’ers die de overstap maken, “en als we een paar oudere overstappers meetellen: meer dan 30.” Die oude zijn dan VB-dissidenten als voormalige nationaal secretaris van het toenmalige Vlaams Blok Jaak Peeters en Geert Cleemput, hoofd van de VB-studiedienst geweest en auteur van ‘Vlaams geblokkeerd’.

West-Vlaanderen: 6 overstappen

In West-Vlaanderen, de provincie van voormalige Vlaams Blok/Belangvoorzitter Frank Vanhecke die zelf is opgestapt uit de partij en Vlaamsnationalisten oproept voor N-VA te stemmen, noteert het AFF zes overstappen.

Pascal Maertens uit Zwevegem verliet de extreemrechtse partij begin dit jaar voor N-VA. Maertens was eerder al actief bij N-VA: hij koos voor de groep rond Geert Bourgeois bij het uiteenvallen van de Volksunie (VU) in 2001. Maar toen die in kartel ging met CD&V in 2004 zocht hij zijn heil bij het Vlaams Blok. Hij was voorzitter van de Zwevegemse VB-afdeling en OCMW-raadslid. Maertens verliet het VB uit onvrede met de partijlijn die elke vernieuwingspoging de kop indrukt, schrijft AFF.

In Wervik stapten twee Vlaams Belanggemeenteraadsleden over: Willy Delbecque en Anne-Catherine Cnockaert. In Houthulst trok Jean-Luc Gallet de deur achter zich dicht bij het Vlaams Belang om naar de N-VA te gaan. Verder staan Viky De Ridder (Brugge) en Luc Schelfhout (Deerlijk) op het AFF-lijstje van VB’ers die hun lidkaart inwisselden voor eentje van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Oost-Vlaanderen: 10 overstappen

In Oost-Vlaanderen was Karim Van Overmeire uit Aalst de ophefmakendste nieuwe N-VA’er. Van Overmeire was immers geen kleine garnaal binnen het VB, zoals Filip Dewinter fijntjes twitterde: “‘Karim Van Overmeire heeft zich altijd gedistantieerd v/ racisme VB’. Tiens, als mijn medewerker schreef hij mee aan h/ 70ptn-plan”. Van Overmeire was binnen de partij verantwoordelijk voor uitgeverij Egmont, dat de boeken van de hand van VB’ers uitgeeft.

Andere overstappen uit Aalst: Mia De Brouwer en Ignace Verhaegen.

Ook Wendy Van Belle uit Erpe-Mere zocht haar heil bij N-VA. Volgens AFF zei Vlaams Parlementslid Gerda Van Steenberge en gemeenteraadslid in Erpe-Mere dat Van Belle een verkiesbare plaats werd aangeboden op de N-VA-lijst. N-VA wilde dat begin deze maand bevestigen noch ontkennen, aldus AFF, maar op de website van N-VA-Erpe-Mere verwelkomen ze Van Belle wel al als lid.

Het Nieuwsblad bracht een tijd terug al de overstap van Van Belle. De snelheid waarmee de overstap geklonken was, doet het AFF vragen stellen bij de ‘ontluizingsperiode’ van zes maanden die de N-VA zegt in te lassen voor oud-VB’ers.

Verdere ‘overlopers’ zijn Bruno Stevenheydens (Beveren), Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), Jan Lievens (Lede), Annita Sonck (Ninove), Dirk Souffriau (Ninove) en Bruno Alens (Zele).

Vlaams-Brabant: 5 overstappen

Ook in Vlaams-Brabant verloor het VB mandatarissen aan de grootste concurrent aan Vlaamsnationalistische zijde: Annick Vanacken, voorzitster van VB-Zoutleeuw, en Rudi Matthijs, OCMW-raadslid en penningmeester in Zoutleeuw. Zij trokken in het conflict tussen Frank Vanhecke en de trojka Gerolf Annemans-Filip Dewinter-Bruno Valkeniers partij voor Vanhecke, weet AFF.

Nog in Vlaams-Brabant vertrokken Steven Dupont (Grimbergen), Wim Demuylder (Halle) en Dirk Jacobs (Zemst).

Antwerpen: 8 overstappen

De Antwerpse VB-afdeling, bakermat van het Vlaams Blok, zag niet enkel Karina Leys (Hoboken) vertrekken. Zij was via VLOTT van Hugo Coveliers bij het VB terechtgekomen.

Nog op de Antwerpse lijst van het AFF: Christel Uytdewilghen (Boechout), Luc Sevenhans (Brasschaat), Jeroen Van de Walter (Kasterlee), Robert Mondelaers (Laakdal), Joris Van Dessel (Nijlen), Eddy Van den Bossche (Nijlen) en Patrick Verlinden (Schoten).

Limburg: 1 overstap

In Limburg blijft de schade voor het VB beperkt met 1 overstap: Michel Laenen (Herk-de-Stad).

Volgens het AFF reageert de N-VA-persdienst niet op hun vraag of de lijst compleet is. Het AFF besluit met de opmerking dat hen nog 7 VB-gemeenteraadsleden gesignaleerd werden die nu N-VA’ers zijn. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content