Akkoord over Vlaamse begrotingscontrole: tekort van bijna 550 miljoen

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. De begroting gaat dit jaar voor bijna 550 miljoen in het rood.

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole 2015. De Vlaamse begroting gaat dit jaar voor bijna 550 miljoen euro in het rood. In 2017 moet er opnieuw een evenwicht op tafel liggen. Dat is een jaar vroeger dan de Hoge Raad voor Financiën (HRF) in haar rapport voorstelde, zo heeft de regering bekendgemaakt.

Tegenvallende economische groei

Negen zichtbaar opgeluchte Vlaamse ministers presenteerden het bereikte Vlaamse begrotingsakkoord. “We hebben met wind op kop moeten rijden. We hebben drie keer pech gehad, maar dat heeft ons niet verhinderd om op tijd aan te komen en met puik resultaat”, zei regeringsleider Geert Bourgeois (N-VA) met een knipoog naar de Ronde van Vlaanderen.

Dat de Vlaamse regering het beoogde – en in het regeerakkoord vooropgestelde – begrotingsevenwicht zou loslaten, zat er al een tijdje aan te komen. Tussen de begrotingsopmaak in september 2014 en de begrotingscontrole nu kreeg de regering af te rekenen met bijkomende budgettaire ‘opdoffers’. Vooral de tegenvallende economische groei en de inflatie (-512 miljoen euro) en de correctie van de doorstorting van de financieringswet (bijna 400 miljoen euro) hebben de opdracht aanzienlijk verzwaard.

Er waren ook wel enkele (kleinere) meevallers, maar in totaal zou de regering een bijkomende inspanning van 880 miljoen euro moeten leveren om een evenwicht te bereiken. Een onmogelijke opdracht, zeker gezien er al voor 1,15 miljard euro aan besparingen in de begroting waren ingeschreven. Door enkele ingrepen heeft de regering het tekort wel nog kunnen inkrimpen van 880 tot 548,4 miljoen euro.

Extra besparingen

Zo komen er voor 111,5 miljoen extra besparingen. Het gaat dan onder meer om een opdracht voor slibverwerking (19 miljoen euro), een rioleringsopdracht (30 miljoen euro) en een heel pakket kleinere maatregelen, goed voor bijna 55 miljoen euro. Er komen ook voor bijna 150 miljoen euro eenmalige maatregelen. Het gaat dan onder meer om het “valoriseren van het patrimonium”, bijvoorbeeld het verkopen van gronden en/of gebouwen van de Vlaamse overheid. N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans benadrukte dat het niet gaat om “sale-and-leaseback-operaties”, de begrotingstechniek waar N-VA in het verleden forse kritiek op had.

Hervorming schenkingsrechten

De meest opvallende nieuwigheid is de hervorming van de schenkingsrechten voor onroerende goederen. Die tarieven worden verlaagd en vereenvoudigd. De maatregel moet ervoor zorgen dat slapend patrimonium geactiveerd wordt. Er komt een extra korting bij renovatie of langdurige verhuring van het geschonken vastgoed. Dat moet meteen ook een stimulans zijn voor de bouwsector.

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) schat dat er dit jaar 56 miljoen euro extra inkomsten mogelijk zijn. De maatregel en de nieuwe tarieven gaan in nadat het parlement het programmadecreet, het decreet dat de begroting begeleidt, heeft goedgekeurd. Dat moet voor de zomer gebeuren.

Aanknopen met evenwicht

Met een tekort van bijna 550 miljoen euro wijkt de Vlaamse regering af van het regeerakkoord, maar minister-president Bourgeois hamert erop dat de regering door “zwaar weer” moet. Bovendien is het tekort van 550 miljoen euro minder dan de 765 miljoen euro die de Hoge Raad voor Financiën in haar rapport had voorzien. De Vlaamse regering wil in 2017 aanknopen met een evenwicht. Dat is ook een jaar vroeger dan voorzien in het HRF-rapport. Bourgeois zegt best “trots” te zijn op het bereikte resultaat. (Belga/AVE/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content