‘Akkoord kernuitstap is beslissing om niets te beslissen’

Groen!-Kamerlid Kristof Calvo is niet onder de indruk van het akkoord rond de kernuitstap: ‘Door de dubbelzinnige beslissing zal de onzekerheid voor investeerders verder toenemen.’

Met het akkoord over de kernuitstap dat door formateur Di Rupo en de zes onderhandelende partijen zondagavond bereikt werd, is volgens Groen!-Kamerlid Kristof Calvo “beslist om niets te beslissen”. Hij hekelt op zijn website de onduidelijkheid over de nucleaire taks. “Door de dubbelzinnige beslissing zal de onzekerheid voor investeerders verder toenemen”, waarschuwt hij.

Volgens Calvo was de onduidelijkheid over de kernuitstap de voorbije jaren nefast voor het investeringsklimaat in ons land, terwijl energiebesparing en geplande investeringen versneld uitvoeren de kernuitstap vlot moet laten verlopen.

Calvo: ‘We zijn kampioen in het uitvoeren van studies over kernuitstap’

“Aan die onduidelijkheid komt enkel een einde als de regering de sluiting van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 in 2015 formeel en ondubbelzinnig opneemt in het regeerakkoord”, luidt het. Een uitrustingsplan is volgens het federaal parlementslid perfect mogelijk zonder uitstel. “We zijn nu al kampioen in het uitvoeren van studies over de kernuitstap. Op basis van de laatste CREG-studie weten we wat nodig is om de uitstap vlot te realiseren: energie besparen en de vele reeds geplande investeringen versneld laten uitvoeren,” aldus Calvo.

“Alleen dan kunnen we aan een nieuw energiehoofdstuk beginnen met minder nucleaire energie, minder Electrabel en meer tewerkstelling.”

Calvo: ‘Traditionele partijen zijn bang om monopolist Elactrabel pijn te doen’

Dat de nucleaire rente, het afromen van de woekerwinsten van energiegigant Electrabel, nog niet in concrete cijfers is gegoten, is Calvo een doorn in het oog: “De traditionele partijen hebben angst om de monopolist Electrabel pijn te doen. Zo wordt het natuurlijk wel heel moeilijk om een ander energiebeleid waar te maken”.

Partijpolitieke belangen voorrang

Hij vindt dat partijpolitieke belangen andermaal voorrang gekregen hebben op het uitzetten van een lange termijnvisie. “CD&V en Open VLD waren mentaal nog niet klaar om de sluiting van de drie oudste reactoren in 2015 expliciet te bevestigen en voor SP.A zou een formeel uitstel een lastige boodschap zijn. Dus heeft men maar beslist om voorlopig niets te beslissen”, aldus Calvo. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content