‘Afkeer ACV voor Michel I is groter dan liefde voor CD&V’

Carl Devos © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Het lijkt erop dat CD&V en N-VA elkaars positie hebben ingewisseld, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). ‘CD&V maakt het de leidende partij moeilijk, anderspartij N-VA zal door de vele compromissen normaliseren.’

In zijn column in De Morgen schrijft politicoloog Carl Devos (UGent) dat CD&V op vandaag de rol opneemt die N-VA als oppositiepartij opnam: ‘Het de leidende partij (toen CD&V, red.) lastig maken met amok met coalitiepartners en tegenwringen.’ En ook N-VA verandert in de regering-Michel I, aldus de Devos: ‘Kijk eens aan, N-VA vindt al dat het wat te hevig gaat met al die federale besparingen, zelfs op Defensie.’ N-VA-minister Styeven Vandeput zei inderdaad in Knack dat het leger extra investeringen nodig heeft, want ‘zonder is het gedaan met het Belgisch leger’.

Hoe moeilijk de positie van CD& soms ook lijkt binnen het centrumrechtse kabinet, de partij had een ‘cruciale reden’ om erin te stappen, schrijft Devos. ‘Om de vleugels van N-VA bij te knippen’. Een probleem voor CD&V is echter dat ACV, de grootste vakbond, daar niet van overtuigd is.

‘Afkeer ACV voor Michel I is groter dan liefde voor CD&V’

De evenwichtsoefening van Kris Peeters
De evenwichtsoefening van Kris Peeters© Karl

Net zomin is de christelijke vakbond overtuigd van het ‘verzet’ dat CD&V kan plegen binnen de regering: ‘Dat een voormalige Unizo-baas, Kris Peeters, nu de linkerflank in CD&V moet spelen, helpt evenmin. Als CD&V de federale regering maar tot dát sociaal beleid kan bewegen, is de afkeer bij het ACV voor deze coalitiedeelname groter dan de liefde voor de zuilpartij. Dan zullen ze bij het ACV zelf wel dat verzet leiden. Het ABVV en kleine ACLVB laten het immers van het ACV afhangen wat er zal gebeuren.’

‘Centrumrechtse regeringen functioneren’

In zijn wekelijkse column schrijft Devos nog dat niet kan gezegd worden dat de twee centrumrechtse regeringen Michel I en Bourgeois I niet functioneren, ook al kampen ze met ‘soms hevige en gênante verdeeldheid’ (Michel I) en gaat de ‘uplacering gewoon verder (…). En Vlaanderen is al zo lelijk.’ (Bourgeois).

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA)
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA)© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content