Ademende sculptuur van Ariel Sharon tentoongesteld

© Reuters

In Israël wordt donderdag een opmerkelijk beeld van Ariel Sharon tentoongesteld. Geen bronzen heldenbeeld voor de voormalige premier, maar een realistische sculptuur van Sharon in zijn huidige, comateuze toestand.

De sculptuur werd bedacht en ontworpen door de Israëlische artiest Noam Braslavsky. De installatie, die in de Kishon Art Gallery zal worden getoond, toont de 82-jarige Ariel Sharon in een ziekenhuisbed. Sharon was een van Israëls meest invloedrijke leiders. De premier kreeg in 2006 een hersenbloeding en verkeert nog steeds in een vegetatieve toestand.

De beheerders zien in de installatie een allegorie van de krachteloosheid van de Israëlische politiek. Curator Joshua Simon sprak tijdens een introductie van de voorstelling over het Israëlische politieke lichaam als een afhankelijk en kunstmatig orgaan, dat rondkijkt met open ogen die niets kunnen zien.

Braslavsky zelf verklaarde dat het beeld, dat hoor- en zichtbaar ademhaalt, de toeschouwer aanzet om deel te nemen aan een emotioneel proces.

Voormalig adviseur van Sharon, Raanan Gissin, liet al weten dat hij persoonlijk problemen heeft met het beeld. Hij zegt zich de premier niet te willen herinneren zoals hij is nu, maar zoals hij ooit was. “Altijd in de weer, altijd bezig met goede of minder goede zaken, maar altijd in actie, altijd een leider”. Gissin noemde het stuk “zeer, zeer speciaal”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content