ACW-voorzitter Patrick Develtere: ‘Een deel van het N-VA-programma ligt zeer moeilijk’

© /
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

Als Bart De Wever op Vlaams of federaal niveau CD&V mee aan boord wil krijgen, zal hij rekening moeten houden met de invloed van ACW-voorzitter Patrick Develtere. In een gesprek met Knack legt Develtere uit waarom hij ‘waakzaam’ is.

PatrickDeveltere: De N-VA heeft in de campagne zorgwekkende uitspraken gedaan. Wat Jan Jambon zei over leefloners, die eerst hun eigen spaarcenten moeten aanspreken of eventueel hun woning verkopen: dat was geen lapsus, dat zit bij hen echt top of mind. Wat ze over werklozen zeggen, zijn doordachte uitspraken. Het is niet zomaar een verhaal dat de N-VA heeft bedacht om kiezers binnen te halen. Het is een programma, een ideeëngoed.

De N-VA en CD&V zullen het tijdens de onderhandelingen eens moeten worden over wat uit de verschillende verkiezingsprogramma’s voor elke coalitiepartner aanvaardbaar is en wat niet. Vooral het N-VA-programma bevat een aantal ‘scherpe’ keuzes. Neem het sociaal overleg op nationaal niveau: de N-VA wil dat afschaffen.

Develtere: Dat voorstel is zelfs geen basis van gesprek. Het is gewoon een slecht idee. Het is niet aan de overheid om de sociale partners te verbieden met elkaar te praten. Ons overlegmodel zit goed in elkaar. Als je daar één element uit haalt, dan haal je het hele model onderuit. Als je stopt met dat ‘interprofessionele’ sociaal overleg, breng je schade toe aan dat model, dan doe je aan sociale zelfverminking. Niet meer of niet minder.

Dat is dus onaanvaardbaar.

Develtere: (beslist) Was ik niet duidelijk genoeg?

De N-VA eist ook de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Langdurige werklozen moeten naar het OCMW.

Develtere: Dat is alweer een zeer slecht idee, omdat je zo de armoede organiseert. Mensen kiezen niet voor werkloosheid. De werklozen zijn niet het probleem, maar de werkloosheid.

De N-VA is geen vriend van het ACW, maar de partij van Bart De Wever is wel de grote winnaar van de verkiezingen.

Develtere: Ik was al niet zo gelukkig met het verloop de verkiezingscampagne. Er is vooral veel lawaai geproduceerd. Politici praatten naast elkaar. Hopelijk nemen de partijen nu meer tijd om naar elkaar te luisteren. Maar evident zal dat niet zijn. Een aantal belangrijke punten van het N-VA-programma ligt bij ons zeer moeilijk.

Heeft de N-VA de campagne niet mee naar een inhoudelijker niveau getild? Het ging deze keer tenminste over de grondslagen van ons sociaal-economische model.

Develtere: En waarom zouden we dat model ter discussie stellen? Wij hebben een sterk model, ons land wordt daar internationaal voor geprezen. Er moet aan gewerkt worden, maar het model mogen we niet weggooien. Bij ons zijn economische groei en welzijn, groei en herverdeling aan elkaar gekoppeld. En daarin heeft ook de social profit zijn eigen rol: die instellingen doen wat de markt en de staat niet kunnen oplossen.

Het volledige interview met Patrick Develtere leest u deze week in Knack

Partner Content