ACW-voorzitter Develtere: ‘Beschuldigingen fraude moeten echt stoppen’

© Belga
Simon Demeulemeester

ACW-voorzitter Patrick Develtere is bijzonder misnoegd dat beweerd wordt dat ACW vrijgesproken werd van fraude wegens procedurefouten: ‘Beschuldigingen van fraude moeten echt wel stoppen’

De voorzitter van de christelijke werknemersbeweging ACW, Patrick Develtere, zegt dat de beschuldigingen van fraude door zijn beweging moeten stoppen. Hij reageert daarmee kwaad op berichten dat ACW vrijgesproken is voor fraude op basis van procedurefouten.

De saga rond het ACW werd weer leven ingeblazen door een bericht in zakenkrant De Tijd: het ACW zou vrijgesproken zijn voor fraude op basis van procedurefouten. De boete die het ACW moest betalen zou beperkt gebleven zijn tot 9,5 miljoen euro omdat de Bijzondere Belastingsinspectie fouten had gemaakt tijdens het onderzoek, aldus De Tijd. Aanvankelijk ging de BBI uit van fraude, en daarom wilde het zeven jaar terug gaan in de tijd. Die ‘berichten van wijziging’ zouden volgens De Tijd de ondergang betekend hebben van het ACW als koepel boven de christelijke werknemersbewegingen aangezien de belastingaanslagen dan in de tientallen miljoenen euro’s zouden opgelopen zijn.

Dat gebeurde niet, omwille van procedurefouten, klonk het. De BBI maakte fouten bij de ondervraging van ACW-medewerkers en bij de verlenging van de BBI’s onderzoekstermijn.

ACW-advocaat: ‘Niet louter procedurefouten’

‘We leven in een rechtsstaat. De fiscus mag niet zomaar om het even wie verhoren’, reageerde ACW-advocaat Axel Haelterman. ‘We hadden onze taak als advocaat niet vervuld als we de procedurefouten niet hadden uitgespeeld.’ Hij verdedigt dus het zoeken naar procedurefouten, maar ontkent in een adem ook dat die de enige reden zijn voor de vrijspraak.

‘Er werd, na alle argumentaties te hebben gehoord, niet meer gezocht naar fouten inzake vennootschapsbelasting. Nee, inhoudelijk gooide het BBI het over een heel andere boeg. Er werd beslist het belastingregime te veranderen’, legt de raadsman van ACW-vennootschap Sociaal Engagement uit. Indien het louter en alleen om procedurefouten zou gaan, had de inspectie ook de piste van de fouten in de vennootschapsbelasting kunnen bewandelen in de drie jaar die de BBI onder de loep nam, aldus nog Haelterman.

Develtere: ‘Beschuldigingen fraude moeten echt stoppen’

Ook ACW-voorzitter Develtere pikt die lezing van de feiten niet, zo meldt de VRT. ‘De conclusie van het BBI-onderzoek is dat er geen sprake is van fraude. Zij kwamen tot deze conclusie op basis van inhoudelijk onderzoek. Het is nu echt wel tijd dat die beschuldigingen van fraude stoppen. Dat moet echt wel eens gaan stoppen.’

Peter Dedecker: ‘ACW moet alles op tafel leggen’

N-VA-Kamerlid Peter Dedeckerreageerde ‘onthutsd’ op de berichten. De Decker bracht het dossier naar buiten en trok in het parlement en in de media hard van leer tegen het ACW. Die ging even hard terug in de verdediging en diende een klacht in wegens laster.

Peter Dedecker
Peter Dedecker© Belga

Het N-VA-Kamerlid vraagt dat de ACW-top nu eindelijk alles op tafel legt: ‘De volledige waarheid moet naar boven komen. Dit is in het belang van de duizenden leden, de 800.000 coöperanten die hun spaargeld geïnvesteerd hebben in Arco, en de belastingbetaler, die voor de factuur mag opdraaien’, zegt hij. Dedecker rekent erop dat de ACW-top haar rechtszaak tegen hem intrekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content