ACW krijgt nieuwe naam: beweging.net en politieke academie

ACW wordt beweging.net © BELGA

ACW wordt omgevormd tot beweging.net, een netwerk van christelijke en sociale organisaties. Er wordt in de schoot ook een politieke en sociale academie gesticht.

Het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, is niet meer. De organisatie wordt omgevormd tot beweging.net, een netwerk van christelijke en sociale organisaties. De ‘C’ verdwijnt dus, maar ‘beweging.net erkent in haar missie de christelijke inspiratie’, zo is bekendgemaakt.

Van een koepel van zes organisaties verruimt de beweging naar elf leden (Internationaal comité, ACV, Femma, CM, kwb, Okra, Wereldsolidariteit, Pasar, Ziekenzorg CM, Familiehulp en KAJ) en vier geassocieerde partners (Groep Intro, Arktos, Welzijnszorg en Pax Christi).

Beweging.net zal als organisator van het nieuwe netwerk een coördinerende rol op zich nemen. Met de nieuwe naam beweging.net verdwijnt dus, na vele jaren, de ‘C’. Maar, zo zegt Patrick Develtere, algemeen voorzitter: ‘In het handvest van beweging.net staat dat we nog steeds uitgaan van een christelijke inspiratie, in openheid naar anders-, minder- en niet-gelovigen’.

Levenskwaliteit

Drijfveer van de oprichting van het netwerk is de vaststelling dat noch de staat noch de bedrijven alle uitdagingen van de huidige samenleving kunnen oplossen. Met de uitbouw van een netwerk van christelijke en sociale organisaties wil de beweging oplossingen aanbieden voor die problemen. Daarbij wordt uitdrukkelijk – behalve op de traditionele ACW-waarden zoals emancipatie, welzijn, en herverdeling van de welvaart – ingezet op levenskwaliteit.

‘Mensen hebben nieuwe bekommernissen. Het wordt voor velen te druk. Er is de schrik om uit de boot te vallen’, legt Develtere uit. De voorbeelden zijn legio: het hoge aantal schoolverlaters, werknemers die met burn-outs kampen, de moeilijke combinatie werk en gezin of steeds meer kinderen die met ademhalingsproblemen kampen.

‘Stress van teveel en van te weinig’

‘De voorbije 50 jaar zijn we vier keer zo rijk geworden en we leven tien jaar langer. Ondanks die enorme vooruitgang zijn de klachten talrijk. Meer dan 15 procent van de bevolking leeft in armoede. We zijn met velen op een TGV gestapt, maar we hebben 15 procent van de mensen op het perron laten staan en niet meegenomen in ons welvaartsproject. Zij hebben ‘stress’ van het te weing. Zij die op de TGV zitten hebben stress van het teveel’, aldus Develtere.

Beweging.net krijgt politieke academie

Opvallend bij de oprichting van beweging.net is de uitbouw van een sociale en politieke academie.

Doelgroep van de academie zijn leden van het netwerk en daarbuiten, die mee in het beleid willen stappen. Dat kan gaan van leden van een jeugdraad tot gemeenteraadsleden en parlementsleden. Doel is hen te leren ‘hoe aan politiek te doen op een sociale manier’, aldus Develtere. De academie is nieuw, en is ontstaan vanuit de vraag van de leden van het netwerk.

‘Het is een reactie op de maatschappelijke tendens dat we niet meer in de diepte nadenken over beleidsbeslissingen. Het is een herpolitiseren van de maatschappij. Er is immers duidelijk nood aan knowhow op dat vlak’.

Als voorbeeld wordt de woonbonus gegeven. ‘Hoe bekijk je dit vanuit politiek en sociaal oogpunt in plaats vanuit individueel oogpunt.’ ‘We willen mensen bewust maken dat ook dingen als eenzaamheid en armoede politeke problemen zijn, en hen bewust maken dat ze zelf op allerlei manieren daar politiek over actie kunnen zijn, door campagne te voeren of deel te nemen aan een jeugdraad’, stelt Develtere.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content