ACV niet tevreden met ontslag Siegfried Bracke bij VRT

Siegfried Bracke © Belga

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft ontslag genomen bij de VRT. Het ACV had liever excuses gekregen.

We hadden van Kamervoorzitter Siegfried Bracke liever excuses gekregen dan zijn ontslagbrief. Dat zegt vakbond ACV in een reactie op de beslissing van de N-VA-politicus. ACOD, dat enkele weken geleden zelfs een Facebookgroep oprichtte om Bracke tot ontslag te bewegen, is wel tevreden.

“De keuze was al lang gemaakt in mijn hoofd, nu ook op papier. Ik heb een eind gemaakt aan mijn politiek verlof bij de VRT”, zei Bracke eerder op de dag. Bracke werd in 2010 voor het eerst verkozen, maar was officieel nog altijd in dienst van de VRT. Dat bracht hem in een moeilijke positie toen hij onlangs in Knack verwees naar een lijst met personeelsleden die “creatief een beetje uitgeblust zijn” en waarvan de vakbond het bestaan zou hebben aangegeven. De bonden namen aanstoot aan de uitspraak en drongen bij de VRT aan om in te grijpen. De raad van bestuur van de openbare omroep verstuurde daarop een brief aan de vakbonden waarin ze opmerkte dat Bracke “gegeven zijn bijzondere positie” best “de nodige terughoudendheid aan de dag zou leggen”.

Van geen kanten

Bracke liet meteen weten dat hij “van geen kanten” van plan was zich terughoudender op te stellen wanneer het gaat over de VRT. De N-VA’er merkte daarbij op dat het “een historisch feit zou zijn als de openbare omroep een volksvertegenwoordiger zou vragen om te zwijgen”.

Maar enkele weken later neemt Bracke dus zelf definitief ontslag. Aan Belga verzekert hij dat het om een persoonlijke beslissing gaat, zonder dat er sprake was van druk vanuit zijn partij. “Dat ik nu pas ontslag neem, is niet meer dan een administratieve slordigheid”, aldus nog de oud-journalist. “Ik heb nooit de bedoeling gehad om terug te keren naar de VRT. Maar ik heb recent begrepen dat ik voor sommigen omwille van mijn juridische band minder gerechtigd zou zijn om mijn gedacht over de VRT te zeggen.”

Liever excuses

“Voor ons zijn de zaken nu in orde”, zegt Luk Vandenhoeck van ACOD. “Hij erkent hiermee dat onze vraag om zijn ontslag terecht was en mag wat ons betreft vanaf nu zijn gedacht zeggen over de VRT.” ACV ziet dat enigszins anders. “Wij hadden liever excuses gekregen tegenover de collega’s, daar onttrekt hij zich nu aan”, stelt Carlos Van Hoeymissen. “Bracke is nu misschien niet langer in dienst van de omroep, maar ook een politicus heeft niet de vrijheid om te liegen.”

De vakbond tilt nog steeds erg zwaar aan de uithaal van de Kamervoorzitter en de timing daarvan. “Hij heeft zaken verteld waarvan hij weet dat het complete onwaarheden zijn. Het moment was bovendien niet toevallig gekozen. Het bewuste interview werd net voor aanvang van de parlementaire hoorzittingen over de beheersovereenkomst gepubliceerd. Bracke wou met zijn uitspraken duidelijk wegen op de onderhandelingen voor een nieuwe overeenkomst.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content