Acties in onderwijs worden opgeschort

© Belga

De onderwijsvakbonden en de Vlaamse regering hebben de violen gestemd om te onderhandelen over het systeem van terbeschikkingstelling.

De onderwijsvakbonden gaan met de Vlaamse regering onderhandelen over de afschaffing van het TBS-systeem. De acties die de bonden gepland hadden, worden opgeschort. Dat hebben de bonden en de Vlaamse regering bekendgemaakt.

De Vlaamse regering besliste tijdens de recente begrotingscontrole om het systeem van terbeschikkingstelling (TBS), de vervroegde uitstapregeling voor leerkrachten, te laten uitdoven. Tot nog toe konden leerkrachten vanaf 58 jaar (56 jaar in het kleuteronderwijs) een beroep doen de TBS-regeling. De regering wil dat systeem nu laten uitdoven, met uitzondering van het kleuteronderwijs.

De onderwijsvakbonden reageerden razend op de beslissing en planden acties. Zo werd er onder meer gedreigd met een algemene staking op woensdag 28 maart. De bonden wilden enkel rond de onderhandelingstafel gaan zitten als de Vlaamse regering een eerste initiatief nam.

Loopbaanpact

Nu lijken de violen dus gestemd om de onderhandelingen over de TBS-regeling effectief op te starten. “Daarbij zullen de overgangsmaatregelen, de vermindering van het wachtgeld, de eindeloopbaanmogelijkheden en de begeleidende maatregelen in het kader van het loopbaanpact aan bod komen”, luidt het. Bedoeling is dat ook de gesprekken over het zogenaamde “loopbaanpact” versneld worden.

“Overleg alle kansen geven”

“We schorten de acties op om het overleg alle kansen te geven”, zegt Hugo Deckers (ACOD). De bonden willen zich voorlopg niet laten vastpinnen op een timing. “We gaan onverwijld aan de slag om op korte termijn tot resultaat te komen”, zegt Marianne Coopman COV. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content