Karel Degraeve

‘Act of God’

Het wilde feest dat Pukkelpop is voortzetten, zou van diep cynisme getuigen.

‘Pukkelpop is in diepe rouw.’

Met die woorden kondigde de organisatie van het alternatieve muziekfestival na een nacht van overleg haar beslissing aan om het festival stop te zetten. ‘Moedig’, wordt gezegd. ‘Logisch’, ook. De balans was op dat moment opgelopen tot vijf doden en tien zwaargewonden, waarvan drie in kritieke toestand. Daar en dan nog het wilde feest dat Pukkelpop is voortzetten zou van diep cynisme getuigen.

Organisator Chokri Mahassine legt door die naar eigen zeggen ‘emotionele beslissing’ zonder meer een hypotheek op de toekomst van zijn eigen festival. De financiële consequenties zijn op dit moment niet precies in te schatten, maar ze lopen in elk geval hoog op. De materiële schade moet vergoed worden, ontgoochelde festivalgangers eisen nu al hun entreegeld terug, en het gros van de artiesten zal ongetwijfeld claimen dat hun contract nagekomen dient te worden. ‘Act of God’, zo heet de standaard verzekeringsuitdrukking voor de clausule waaronder gevallen van overmacht uitgewerkt worden. In die starre term alleen al zit een zeker cynisme vervat…

Niet iedereen is ervan overtuigd dat hier werkelijk het noodlot heeft toegeslagen. De storm was voorspeld, meent een commentator. Ja, het KMI had gisteren code oranje opgegeven, wat staat voor ‘Waarschuwing extreem weer. Er is sprake van groot gevaar, daarom wordt van iedereen oplettendheid gevraagd.’

Kun je de organisatoren van Pukkelpop van enige onoplettendheid betichten? Of de Pukkelpopganger? Wie erbij was spreekt van een ‘onverwachte, intense storm’, na wat voor de rest ‘een zonnige dag was geweest’. En ja, weerspecialisten kunnen ‘een uur op voorhand zeggen waar het precies zal regenen en hoeveel’. So what? Wat wordt verwacht van een festivalorganisator, wanneer hij verneemt dat er een storm op hem afkomt? Dat hij stante pede zijn hele terrein ontruimt en 60.000 man de straat op jaagt?

Neen, er valt de organisatie van Pukkelpop weinig of niets te verwijten. Ze hebben – toegegeven, na misschien net iets te lang wachten – eerst beslist om alle concerten van de noodlottige dag te annuleren, en vervolgens, na een nacht overleg met alle betrokkenen op basis van de vastgestelde feiten, besloten om het festival helemaal stop te zetten.

Dat is nog altijd de enige juiste beslissing.

Hoed af daarvoor – uit respect.

Hoed af ook voor de familie en vrienden van de slachtoffers – uit medeleven.

Karel Degraeve

Partner Content