Academische Raad kraakt pensioenplan: ‘Risico komt helemaal bij werknemer te liggen’

Frank Vandenbroucke © BELGA

Het pensioenplan van minister Bacquelaine staat haaks op de essentie van pensioenen: dat risico’s gedeeld worden.

Dat schrijft de Academische Raad voor het Pensioenbeleid, onder leiding van gewezen SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke, in een opiniebijdrage voor de websites van De Standaard en Le Soir.

“Individuele beleggingen aanmoedigen hoort niet thuis in een ­pensioenstrategie,” aldus de Raad, over het voorstel van bevoegd minister ­Daniel Bacquelaine (MR) om werknemers de keuze te geven een deel van hun loon in een pensioenplan te storten.

In zijn nieuwe beleidsnota legt Bacquelaine uit dat er vanaf 2018 een systeem komt om “op vrijwillige basis een aanvullend pensioen van de tweede pijler op te bouwen”. Werknemers mogen dan zelf beslissen hoeveel de werkgever daarvoor mag inhouden van hun loon.

‘Ieder voor zich’

“Dit laat geen toekomst voor collectief overleg”, aldus de leden van de Raad. “Individuele risico’s en sociale ­ongelijkheid zullen ­toenemen.”

Daniel Bacquelaine
Daniel Bacquelaine© Belga Image

“Het risico komt helemaal bij de werknemer te liggen”, vult Vandenbroucke aan. “Dit systeem zou zo voordelig zijn voor de werkgevers dat ik vrees dat het helemaal gedaan is met de tweede pensioenpijler zodra verzekeraars dit individueel gaan aanbieden. Als je naar zo’n individueel pensioensysteem gaat, wordt het ieder voor zich. Dit is de doodsteek voor risicodeling.”

“Dit is echt een nefaste optie”, aldus Vandenbroucke in gesprek met De Standaard, die er ook op wijst dat de Raad ideologisch verscheiden is “maar hier zijn we het roerend over eens”.

De Raad wijst er voorts op dat de mensen die aan hun werkgever zullen vragen om een deel van hun loon in een ‘individuele tweede pijler’ te storten, net degenen zullen zijn die al een hoog pensioen hebben en privé aan pensioensparen doen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content