Academici KU Leuven: ‘Zet samenwerking met Israëlische universiteit stop’

Rik Torfs © Z-Talk Goossens

Een dertigtal KU Leuven-academici vraagt rector Rik Torfs in een open brief om niet langer samen te werken met een Israëlische universiteit. Volgens hen onderdrukt het onderzoek naar ondervragingstechnieken de Palestijnen. Volgens Torfs voldoet het project aan alle ethische toetsen.

Voor het project LAW-TRAIN werkt de KU Leuven samen met de Belgische FOD Justitie, de Bar Ilan Universiteit, het Israëlische ministerie van Publieke Veiligheid en de Nationale Politie. De partners willen de ondervragingstechnieken bij grensoverschrijdende misdrijven, waaronder drugshandel, stroomlijnen.

Ongepast, zeggen zo’n dertigtal KU Leuven-academici in een open brief op de website van De Morgen. De veiligheidsdiensten die participeren, worden ervan beschuldigd de mensenrechten van Palestijnen te schenden.

‘Worden telkens zwaar op de korrel genomen: hun racistisch en brutaal optreden, het systematisch gebruik van mishandeling, geweld, foltering en andere grove schendingen van de mensenrechten’, klinkt het in de brief. ‘Het hoofdkwartier van de Nationale Politie is bovendien gevestigd in illegaal bezet Oost-Jerusalem; de samenwerking ermee is in strijd met het internationaal recht. Samenwerking met het Israëlisch Ministerie voor Openbare Veiligheid en haar ordehandhavingsdiensten is daarom ethisch, zo al niet juridisch, onaanvaardbaar.’

‘Alle formele wegen gevolgd’

Tot de ondertekenaars van de brief behoren onder andere Ides Nicaise (Onderzoeksgroep Onderwijs en Levenslang Leren), Marc Van Ranst (Microbiologie) en Carine Defoort (Sinologie).

KU Leuvenrector Rik Torfs heeft naar eigen zeggen drie van de academici ontvangen. Zij kregen te horen dat het project mag blijven bestaan. Volgens Torfs heeft het met succes drie ethische toetsen doorstaan, een van de Europese Unie en twee van de KU Leuven zelf.

‘Bij ons werd eerst het project zelf bekeken. Er was geen probleem omdat het om ondervragingstechnieken gaat die gebruikt worden bij bestrijding van drugshandel. Dan werd nagegaan of het onderzoeksproject niet in een andere context misbruikt kan worden. Dat bleek niet het geval. Dan denk ik dat je moet accepteren dat alle formele wegen gevolgd zijn.’, zegt Torfs in De Morgen.

De rector voegt eraan toe dat hij sympathie heeft voor ‘alle academici die hun nek uitsteken’. Hij belooft dat de universiteit ‘het diepere gesprek zal aangaan’ over de ‘fundamentele ethiek van projecten.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content