‘Absurd dat Europa België nu op de vingers tikt’

© belga

De Europese Commissie tikt België op de vingers over het unilateraal optreden bij vermoeden van fraude. ‘Ik vind het absurd dat de Commissie, die zich nooit heeft willen engageren om sociale fraude aan te pakken, België nu terechtwijst omdat het dat wel wil doen”, reageert minister van Werk Monica De Coninck.

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) is niet onder de indruk van de nieuwe stap in de Europese inbreukprocedure tegen België omwille van de antimisbruikwet van 2013.

‘Niet in strijd met EU-regelgeving’

De Commissie vindt dat België de Europese regels met de voeten treedt door unilateraal op te treden bij vermoeden van fraude met detacheringsbewijzen van buitenlandse werknemers. Ze verwijst daarvoor naar de antimisbruikwet van 10 januari 2013.

“We zijn niet van mening dat de ingevoerde antimisbruikbepaling in strijd is met de EU-regelgeving”, spreekt minister De Coninck de Commissie tegen. Ze heeft ook fundamentele problemen met de kritiek van de Commissie. “Los van de juridische argumenten, die eventueel voor de rechtbank zullen worden besproken, vind ik het absurd dat de Europese Commissie, die zich nooit heeft willen engageren om sociale fraude aan te pakken, België nu terechtwijst omdat het het fenomeen wel wil aanpakken.”

‘Ondermijnt sociale systemen’

België, zegt De Coninck, is net vragende partij voor Europese regelgeving om sociale fraude en sociale dumping aan te pakken – “een belangrijke rol hierin is weggelegd voor eurocommissaris Marianne Thyssen” – maar in afwachting daarvan “zullen we niet nalaten onze eigen wetgeving en regelgeving waar nodig in te zetten”.

“Sociale fraude ondermijnt onze sociale systemen, is oneerlijke concurrentie voor onze kleine bedrijven en zet ook de sociale rechten van kwetsbare werknemers elders in Europa onder druk”, besluit de minister. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content