Aanval op Koerdisch centrum in Sint-Joost na demonstraties voor en tegen Erdogan

© Belga

Gisterenavond probeerden mensen na enkele demonstraties in te breken in een Koerdisch instituut in Sint-Joost-ten-Node en het in brand te steken. Burgemeester Emir Kir veroordeelt het incident ‘zonder voorbehoud’.

Donderdag betoogden een 2.000-tal Koerden in Brussel tegen het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ’s Avonds, tussen 20.45 en 21.30 uur, hielden sympathisanten van de Turkse president Erdogan dan weer een actie aan het Koerdisch Instituut.

‘Een karavaan van een twintigtal auto’s vol mensen die met Turkse vlaggen zwaaiden, kwam naar het Koerdisch Instituut’, zegt voorzitter Derwich Ferho. Volgens ooggetuigen probeerden ze er in te breken en het gebouw in brand te steken. Gelukkig lukte dit niet en werd enkel de ruit aan de voorkant van het gebouw beschadigd. De extremistische Turkse aanvallers riepen slogans als ‘Dood aan de Koerden!’ Het Brusselse parket heeft al een onderzoek geopend naar de feiten maar voorlopig zijn nog geen verdachten geïdentificeerd.

Bedreigingen

Burgemeester Emir Kir (PS) veroordeelt de incidenten ‘zonder voorbehoud’. Hij riep de gemeenschappen op tot kalmte en vroeg hen om buitenlandse conflicten niet te importeren in België. Volgens Kir is het bekritiseren van de Turkse president tijdens een manifestatie een democratisch recht.

Maar de manifestatie is volgens hem geëxploiteerd door een organisatie die internationaal als terroristisch wordt erkend. ‘Wanneer men op de hoogte is van de schade die deze organisatie aanricht, dan kan men de woede van het Turkse volk begrijpen’, aldus de burgemeester, die de overheden opriep ‘zowel de Turkse als de Koerdische gemeenschap gerust te stellen’.

Ferho vraagt de Belgische politie en autoriteiten om streng op te treden tegen de daders. ‘Het Koerdisch Instituut werd in het verleden al enkele malen aangevallen en zelfs in brand gestoken’, gaat de voorzitter verder. ‘De aanval van gisterenavond past in een opnieuw toenemend klimaat van bedreiging en haat tegenover de Koerdische gemeenschap, niet enkel in Turkije, maar nu ook in België. De afgelopen weken ontving het Koerdisch Instituut bedreigingen via sociale media en per telefoon, waarin ‘gehoopt werd op een genocide op alle Koerden’. De website van het Koerdisch Instituut werd na georkestreerde cyberaanvallen noodgedwongen tijdelijk offline gehaald. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content