Aantal metaaldiefstallen stijgt opnieuw, koper erg in trek

© Belga

De statistieken over metaaldiefstallen zijn vorig jaar gestegen, ondanks de gezamenlijke acties van de spoormaatschappijen Infrabel, NMBS en de spoorwegpolitie. Dat bericht Sudpresse maandag.

Na de diefstallenpiek in 2011 en 2012 en de maatregelen om het fenomeen te bestrijden, is het aantal metaaldiefstallen opnieuw toegenomen, van 1.732 diefstallen in 2016 naar 1.833 feiten in 2017. Vooral koper is gegeerd. ‘Koper is het metaal waarvan de prijs en de beschikbaarheid het meest aantrekkelijk is’, aldus Sandra Eyschen, woordvoerder van de federale politie. ‘Je vindt het overal (niet enkel bij de spoorwegen) en het is over het algemeen niet sterk beveiligd. De berekening tussen kosten (risico’s) tegenover baten doet daders jammer genoeg kiezen voor diefstallen…’.

De dieven behoren tot twee categorieën: sociaal zeer kwetsbare mensen die stelen om in hun noden te voorzien (een dalende groep) en georganiseerde bendes. ‘De georganiseerde groepen hebben soms de noodzakelijke kennis om te werken in een elektrisch milieu (…). Deze dadergroepen, waarvan een deel afkomstig is uit het buitenland (hoofdzakelijk oosten van Europa) zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de metaaldiefstallen. De buit wordt meestal in het buitenland verkocht om identificatie te vermijden’, aldus Eyschen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content