Aanhouding terreurverdachte Verviers verlengd

Politie in Verviers © BELGAIMAGE

Een van de verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, Billel H., wordt een maand langer aangehouden. Over de mogelijk verdere aanhouding van een tweede verdachte, Marouane El Bali, wordt pas maandag beslist.

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft het aanhoudingsbevel tegen Billel H., één van de verdachten in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, met een maand verlengd. Dat meldt het federaal parket. Op 21 januari had de raadkamer de aanhouding van H. al met een maand verlengd maar zijn advocaat, meester Tanguy Schneider, was daartegen in beroep gegaan. Een tweede verdachte in het dossier, Marouane El Bali, verschijnt maandag voor de KI.

Logistieke ondersteuning

De 25-jarige Marouane El Bali was op 15 januari aanwezig in het pand in Verviers waar een vuurgevecht plaatsvond met de speciale eenheden van de federale politie. Volgens zijn advocaat sprong hij tijdens het gevecht uit het raam terwijl de twee andere verdachten die in het pand aanwezig waren, het vuur openden op de agenten van de federale politie en werden neergeschoten. Volgens het federaal parket zou El Bali de terreurcel logistieke ondersteuning gegeven hebben maar de man zelf ontkent dat.

De raadkamer verlengde op 21 januari zijn aanhouding maar de verdediging ging daartegen in beroep. El Bali had ook voor de KI moeten verschijnen maar de behandeling van zijn aandeel werd op vraag van de verdediging uitgesteld naar maandag.

‘Niets met terrorisme te maken’

Billel H. werd diezelfde 15 januari opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek en in zijn woning zou een vuurwapen aangetroffen zijn. Volgens zijn advocaat heeft de 26-jarige man echter niets te maken met terrorisme. “Er zitten in het dossier geen aanwijzingen die hem rechtstreeks met terrorisme linken”, zegt meester Schneider. “Hij begrijpt niet waarom hij is aangehouden in deze zaak en is diep geschokt.” Meester Schneider vroeg de KI dan ook om zijn cliënt vrij te laten maar die ging daar niet op in. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content