Véronique Goossens

Aan al mijn oestrogeenzusters: stop met zeuren

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Aan alle jonge dames die nog op zoek zijn naar een partner of van plan zijn een gezin te stichten, zou ik willen zeggen: bespreek je professionele ambities met je partner voor je aan kinderen begint.

“U heeft kinderen, nietwaar? Hoe slaagt u erin om uw job te combineren met uw gezin?” Het is een vraag waarvan ik hoopte dat ze niet zou gesteld worden tijdens het interview. “Die vraag is niet relevant,” antwoord ik afgemeten. De journalist trekt verbaasd zijn wenkbrauwen op. “Hoe vaak heeft u ze al gesteld aan een man?,” vervolg ik. Aan de overkant pruttelt mijn collega tegen, tot een man aan het tafeltje naast ons verontwaardigd recht springt: “Ze heeft gelijk. Zo lang u carrièrevrouwen op die manier portretteert, blijft u ze behandelen als een curiosum. En bevestigt u de overtuiging dat de kinderzorg en het huishouden vrouwenaangelegenheden zijn.” Hij had het niet beter kunnen zeggen.

Een tijd geleden werd Isabel Albers, de hoofdredacteur van De Tijd, geïnterviewd in De Journalist, ons vakblad. Ze kreeg dezelfde vraag. Ik kreeg prompt de neiging om een actiegroep op te zetten tegen journalisten die #hoecombineertuwerkengezin niet kunnen laten. Albers was daar meteen voor te vinden.

Dit is dus een warme oproep aan al mijn collega’s. Doe het niet meer. En aan al mijn oestrogeenzusters zou ik willen vragen, stop met zeuren. Maak thuis goede afspraken. Sta op je strepen. Aan alle jonge dames die nog op zoek zijn naar een partner, of van plan zijn een gezin te stichten, zou ik willen zeggen, bespreek je professionele ambities met je partner voor je aan kinderen begint. Want je staat gelijk aan de start, maar elk kind dat je baart bezorgt je een carrièreachterstand op je man. Die achterstand bedraagt per kind bijna twee jaar, we moeten daar niet onnozel over doen. Zijn wij, moeders, in die periode ontoerekeningsvatbaar en onbruikbaar in veeleisende jobs? Uiteraard niet, maar onze focus ligt anders. Je partner is je intussen zowel in positie als in loon voorbij gestoken. En dus wordt het op een bepaald moment heel normaal dat je als vrouw een stapje achteruit zet, of het leeuwendeel van de kinderzorg voor je rekening neemt. Trap niet in die val.

Zijn wij zelf schuldig omdat we onszelf een groter talent toedichten om pampers te verversen, slaapliedjes te zingen of mee huiswerk te maken? Onzin. Mochten we in de zaligheid verkeren dat onze partners zich daar meer van aantrekken, dan zouden we met een gerust hart makkelijker carrière kunnen maken. Meer doorstoten naar management- en vooral directiefuncties. Want alle moeite ten spijt om meer vrouwen in raden van bestuur te krijgen, in het dagelijks bestuur van een onderneming, zijn bitter weinig vrouwen te vinden. Het wordt dus tijd dat mannen zich gaan emanciperen op hun werk, want hoe achtergesteld ben je in een samenleving als je niet eens voor je eigen kinderen kan zorgen?

Dit weekend is Evelien Putman te gast in Z-Talk Goossens. Zij haalde enkele jaren geleden het logistieke bedrijf Tailormade Logistics van de afgrond weg. Ze nam enkele moeilijke beslissingen die de toenmalige baas niet over zijn hart kon krijgen. Intussen is ze met hem getrouwd en heeft ze de leiding van het bedrijf overgenomen.

Partner Content