Eddy Eerdekens

8 alternatieven voor de kamikazecoalitie

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Nooit eerder kreeg een mogelijke coalitie in ons land een zo negatieve en beladen benaming als de kamikazecoalitie, een samengaan van N-VA, CD&V, MR en Open VLD.

Het zijn vooral de Franstalige liberalen die ervoor beducht moeten zijn om vijf jaar lang met het stempel kamikazecoalitie door het leven te moeten gaan. Volgens deze benaming is een coalitie van MR als enige Franstalige partij in een regering met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD politieke zelfmoord. De MR zou hierbij het risico lopen op zwaar verlies bij de volgende verkiezingen.

Courage-coalitie

De Franstalige zakenkrant L’Echo spreekt daarom liever over een Courage-coalitie. Dat verwijst nog enigszins naar kamikazes – Japanse piloten die zich tijdens de tweede wereldoorlog met veel moed en zelfopoffering tijdens een zelfmoordmissie te pletter vlogen op de schepen van de geallieerden – maar het schrapt de onmiddellijke referenties naar de zelfopoffering en zelfmoord.

Gorki-coalitie

‘De middenstand regeert het land,’ is de rode draad die volgens opiniërend hoofdredacteur Bart Sturtewagen van De Standaard de partijen in een kamikazecoalitie verbindt. Hij stelt voor om voortaan te spreken van een Gorki-coalitie, naar de groep van Luc De Vos die de uitdrukking onsterfelijk maakte.

NCMV-coalitie

Een andere oplossing is, nog volgens Sturtewagen, de NCMV-coalitie, die verwijst naar de beginletters van de partijen N-VA, CD&V, MR en Open VLD (graag enige mildheid in uw oordeel) waarbij de gelijkenis met de vroegere benaming van een middenstandsorganisatie dan weer louter toevallig zou zijn.

De voorkeur van uittredend premier Elio Di Rupo gaat uit naar een klassieke tripartite, een voortzetting van de huidige coalitie tussen socialisten, christen-democraten en liberalen. Er bestaat voor deze coalitie – met of zonder Franstalige premier – geen gangbare alternatieve Nederlandse benaming. Wij denken dat nogal wat Vlaamse ondernemers liever deze regering (die ze volgens een Unizo-enquête zouden boycotten) bedenken met de naam kamikazecoalitie.

Geel-oranje-blauwe coalitie

In de tijd dat de christen-democraten maar hoefden te kiezen wie met hen in de regering mocht, spraken we nog van rooms-rode of roomsblauwe coalities. Later werden de coalities aangeduid met de kleuren van de partijen die er deel van uitmaakten. We maakten kennis met paarse coalities (een samengaan van rood en blauw) en met paars-groen (aangevuld met de Groenen).

Wij durven er geen eed op zweren welke kleur ontstaat als je geel, oranje en blauw met elkaar vermengd. Het lijkt ons veiliger om dan maar gewoon van een geel-oranje-blauwe coalitie te spreken, maar iets zegt ons dat deze benaming de geschiedenisboeken niet zal halen.

Zweedse coalitie

Toch kunnen we ook in het kiezen van een alternatief voor de kamikazecoalitie teruggrijpen naar de kleuren en het voortaan hebben over de Zweedse coalitie. De kleuren in de Zweedse vlag (geel en blauw) verwijzen naar het samengaan van N-VA met de liberalen en het kruis zou dan de referentie aan de CD&V zijn, al is het maar de vraag of die partij daar vandaag nog onverdeeld gelukkig mee zou zijn.

Barbadoscoalitie

Het Laatste Nieuws heeft het nog over de Bahamas-coalitie en de Barbadoscoalitie. Het gaat om varianten van landen die ook geel en blauw in hun vlag voeren en een stuk exotischer klinken dan Zweden, maar daar is dan feitelijk ook alles mee gezegd.

Rode Duivelscoalitie

Als we het dan toch zo ver gaan zoeken, kunnen we net zo goed spreken van een Rode Duivelscoalitie. Dat refereert dan naar een coalitie die onderhandeld wordt in een periode dat onze nationale ploeg toch nog voor enige samenhang in het land (en voor kijkcijferrecords) zorgt. Nadeel van deze benaming is dat rood nu net de kleur is van de politieke familie die deze coalitie met alle macht aan de kant wil houden.

Een Duivelse coalitie dan? Die kan net zo goed als kamikazecoalitie toch weer heel andere gevoelens oproepen. Bovendien bestaat het risico dat de coalitie pas een feit wordt wanneer de prestaties van de Rode Duivels niet meer dan een verre herinnering zullen zijn.

De politiek is overigens niet gediend met vergezochte oplossingen. Eerlijk gezegd vinden wij dat geen enkele van bovenstaande voorstellen in aanmerking komt voor een Pullitzerprijs.

Centrumrechtse coalitie

Waarom dan maar niet gewoon opnieuw spreken van een centrumrechtse coalitie? Deze benaming was weliswaar al gereserveerd voor de gesprekken die informateur Bart De Wever voerde met N-VA, CD&V, MR en CDH. Nadat die laatste partij haar lot verbond met de PS is gebleken dat de term centrumrechts wellicht toch iets te voorbarig gekozen was. Voor de partijen die nog overblijven, zou centrumrechts dan weer wel helemaal op zijn plaats zijn. Het heeft het voordeel van de eenvoud en de duidelijkheid en dat zijn twee deugden waar de politiek wel mee gebaat is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content