6.500 klachten over pesten op school

Protestactie tegen pestgedrag in Gent © Belga

In het schooljaar 2012-2013 zijn 6.516 leerlingen naar een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) gestapt om te klagen over pestgedrag. “In Vlaanderen wordt vier keer meer gepest dan in Zweden”.

Dat blijkt uit cijfers van VCLB, de koepel van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het Laatste Nieuws publiceert de cijfers.

Een verklaring voor dat hoge cijfer, 36 klachten per lesdag, heeft de VCLB niet: “Wijst dit op een negatieve maatschappelijke trend? Of is er gewoon meer aandacht voor het probleem (…)?” De CLB’s werken ook nog maar net met een uniform registratiesysteem, waardoor er geen evolutie van de cijfers gegeven kan worden.

Directeur bij CLB Brugge Catherine Ryckeboer merkt in de praktijk niet meteen een stijging, maar ziet wel meer ándere vormen van pesten, zoals cyberpesten.

België doet het slecht

Volgens pestdeskundige Gie Deboutte moeten er op vlak van pesten meer inspanningen worden geleverd. “Scholen moeten echt verplicht worden om rond pesten te werken en om goede opvang te voorzien”, zegt hij. Zo zouden landen waar dat nu al gebeurt lagere pestcijfers hebben. “In het zesde leerjaar wordt er in Vlaanderen bijvoorbeeld vier keer meer gepest dan in Zweden. In vergelijking met tien andere regio’s, doet enkel Wallonië het nog slechter dan ons.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content