Stad Antwerpen belooft bestuurlijke maatregelen waar mogelijk in strijd tegen mensenhandel

De haven van Antwerpen

Het Antwerpse arbeidsauditoraat voert een onderzoek naar 55 mogelijke slachtoffers van mensenhandel op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Dat melden De Tijd en Gazet van Antwerpen maandagavond.

Borealis, een van de grootste spelers in de Europese chemie, bouwt een plasticfabriek in het Oost-Vlaamse Kallo, tegen de Antwerpse haven. Het bedrijf wil er propaangas omzetten in propyleen, een basisbouwsteen in de chemiesector die opduikt in autobumpers, verpakkingen, injectiespuiten en stofzuigers.

‘Op de werf werden inderdaad slachtoffers van mensenhandel tewerkgesteld’, bevestigt arbeidsauditeur Bart Wens aan De Tijd. Verschillende indicatoren wijzen alvast in die richting. De mannen – stuk voor stuk van Filipijnse en Bengaalse afkomst – zouden maandelijks een loon gekregen hebben van amper 650 euro om zes dagen op de zeven te werken.

In een reactie aan Gazet van Antwerpen en De Tijd laat Borealis weten dat het niet gaat om werknemers van Borealis zelf, maar om medewerkers van de aannemer IREM-Ponticelli. Borealis benadrukt dat het van al zijn partners verwacht “dat zij zich op een ethische en conforme manier gedragen, zoals duidelijk is bepaald in de Borealis Code of Business Conduct en dat zij alle wettelijke voorschriften, met inbegrip van de arbeidswetgeving, volledig naleven.”

Bestuurlijke maatregelen waar mogelijk in strijd tegen mensenhandel

De stad Antwerpen zal in de zaak van mensenhandel op een bouwwerf in het havengebied “alle mogelijkheden gebruiken om bestuurlijk gevolg te geven” aan het gerechtelijk onderzoek. “Mensenhandel is op zich uiteraard een gerechtelijke zaak”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Onze stedelijke rol is daarin vooral ondersteunend, waarbij steeds alle mogelijke bestuurlijke maatregelen gebruikt worden om schrijnende toestanden die in onze stad geen plaats hebben, te beteugelen.”

De Wever wijst er in een reactie op dat de stad in 2017 protocolakkoorden sloot met zowel het parket als het arbeidsauditoraat om nauwer samen te werken rond het aanpakken van mensenhandel. “Dat heeft voor seksuele uitbuiting in het bijzonder voor een aantal belangrijke dossiers – cafés zoals het Keteltje, hotels waar tienerpooiers actief waren – in het verleden al vruchten afgeworpen”, zegt hij. “Voor economische uitbuiting zijn er eveneens al verschillende bestuurlijke maatregelen voortgevloeid uit gerechtelijke acties.”

De Wever stelt nog dat de lokale politie al uitgebreid ondersteuning gaf bij de gerechtelijke acties op de bouwwerf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content