49 bootvluchtelingen gered voor kust Oostduinkerke

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde (archiefbeeld). © Belga Image

Voor de Westkust is woensdagochtend een bootje met een vijftigtal vluchtelingen in de problemen gekomen. Dat bevestigt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open Vld). De zeevaartpolitie haalde de vluchtelingen uit het bootje en bracht ze naar Nieuwpoort. Enkele van de opvarenden waren onderkoeld.

Dat bevestigt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open VLD). Enkele van de opvarenden waren onderkoeld.

De zeevaartpolitie merkte het bootje woensdagochtend op na een melding. In totaal probeerden ongeveer 49 vooral Vietnamese migranten in het bootje de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens hun tocht van aan de Franse kust, zou het bootje in de problemen zijn geraakt doordat er water binnenkwam. De zeevaartpolitie pikte de inzittenden op en bracht hen naar Nieuwpoort. Daar werd iedereen opgevangen door de brandweer. Het bootje werd intussen gerecupereerd en wordt onderzocht. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

‘Alle opvarenden werden overgebracht naar de scheepvaartpolitie in Zeebrugge, waar het verder onderzoek naar de smokkelorganisatie die voor deze feiten verantwoordelijk is, zal gebeuren door de scheepvaartpolitie Kust en de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen. Op basis van de eerste vaststellingen is het vermoeden dat het bootje vertrokken is vanaf de Franse kust, maar dat zal het onderzoek moeten uitwijzen’, klinkt het bij het parket.

Burgemeester Vanden Bussche spreekt van een terugkerend probleem. ‘Wij werken al samen met de Franse collega’s om mensen die de oversteek proberen maken te onderscheppen. Het gebeurt bijna dagelijks dat vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Engeland proberen geraken. Zo’n situaties zijn natuurlijk levensgevaarlijk’, aldus Vanden Bussche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content