48 politieke postjes in ‘beleggingsclub’

© Belga

Bij de vzw CEVI, de moedermaatschappij van de gelijknamige nv die informaticatoepassingen voor lokale besturen levert, worden 48 betaalde zitjes verdeeld onder 38 politici. Dat schrijft De Tijd donderdag. Volgens de krant is de vzw “de facto niet meer dan een beleggingsclub” die door geen enkele externe overheid wordt gecontroleerd.

De nv CEVI is het Centrum voor Informatica uit Gent. De taak van de vzw CEVI bestaat erin een portefeuille van zo’n 12 miljoen euro te beheren. Een opdracht die de voorbije jaren werd uitbesteed aan twee financiële instellingen: BNP Paribas Fortis (nu KBC) en Candriam, die ook instaan voor het beheer van de beleggingsportefeuille van Publipart.

Waarin het geld wordt belegd, is onduidelijk. De vergoedingen bij CEVI zijn niet te vergelijken met wat bij Publipart betaald wordt, maar de vzw telt wel 48 betaalde zitjes die onder 38 politici worden verdeeld. Het vehikel wordt door geen enkele externe overheid gecontroleerd.

De vzw CEVI heeft welgeteld één personeelslid, dat instaat voor de administratie. Voor het overige worden alle bestuursorganen bezet door West- en Oost-Vlaamse politici. De meest bekende is Renaat Landuyt, sp.a-burgemeester in Brugge, die ondervoorzitter is. In de raad van bestuur zit onder anderen nog Yannick De Clercq, regeringscommissaris van de UGent, net als een hele reeks schepenen en lokale mandatarissen van CD&V, Open Vld en de N-VA. De Gentse sp.a-schepen Martine De Regge heeft vijf betaalde zitjes bij CEVI.

Rechtzetting: In een vorige versie van dit artikel stond dat ook CD&V-Kamerlid Franky Demon in de bestuursorganen van CEVI zetelde, maar dat is niet langer het geval.

Partner Content