Marc Van Ranst

‘4 nieuwsitems in 48 uur tijd die je aan de brave belastingbetaler niet meer uitgelegd krijgt’

Marc Van Ranst Marc Van Ranst is viroloog (KU Leuven)

Op het moment dat uitlekt dat 712 Belgen genoemd worden in de zogenaamde Panama Papers, over schermbedrijven op belastingparadijzen, raakt bekend dat topmanagers van Bel20-bedrijven vorig jaar 20 procent meer verdienden dan in 2014 en dat de regering wordt opgeroepen om in zetten op loonmatiging. Volgens viroloog Marc Van Ranst, professor aan de KU Leuven, is een en ander niet meer uit te leggen aan de brave belastingbetaler.

Deze opinie verscheen eerder op de Facebookpagina van Marc Van Ranst

Hoe krijg je deze 4 nieuwsitems van de voorbije 48 uur uitgelegd?

1

Topmanagers van Bel20-bedrijven verdienden in 2015 bijna 20 procent meer dan in 2014. De zakenkrant De Tijd berekende op basis van Bel20-bedrijven die onlangs hun jaarverslag neerlegden, dat het gemiddeld loon van de CEO van een Belgisch topbedrijf vorig jaar met een vijfde is gestegen naar 2,07 miljoen euro.

Vertaling: de rijke 1 procent krijgt 20 procent opslag.

2

In een reactie op cijfers van Eurostat, waaruit blijkt dat de Belgische werknemers de op één na duurste zijn van Europa, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt dat ‘de regering moet inzetten op loonmatiging en lagere loonlasten’.

Vertaling: de rijke 1 procent wil liefst dat de 99 procent anderen (die net een indexsprong hebben moeten ondergaan) nog minder verdienen.

3

Minstens 732 burgers en inwoners van België worden genoemd in de Panama Papers: ze hebben via tussenkomst van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen.

Vertaling: tussen de rijke 1 procent zitten een heleboel geradicaliseerde ‘Panama-strijders’ die foert zeggen tegen onze normen en waarden, en ingewikkelde constructies opzetten om met voorbedachten rade belastingen te ontduiken.

4

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat, onder druk van VOKA, in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie die vraagt dat ons land 700 miljoen aan illegale fiscale gunstregimes – de zogenaamde excess profit rulings -terugvordert van multinationals.

Vertaling: onze regering wil het geld van de rijke 1 procent helemaal niet innen!

Laten we dit even toepassen op bierreus AB InBev:

1) AB InBev-topman Carlos Brito staat op de eerste plaats van de Bel20-meerverdieners, dankzij een verdrievoudiging van zijn bonus in 2015 tot bijna 3 miljoen euro. Zijn totale vergoeding steeg daardoor tot 4,6 miljoen euro.

2) De familie De Spoelberch is de controlerende aandeelhouder van AB InBev, met een geschat fortuin van 14 miljard euro. In de Panama Papers – net als in LuxLeaks en SwissLeaks overigens – duiken de namen op van verschillende leden van de familie De Spoelberch.

3) AB InBev behoort samen met Atlas Copco en BP tot de bedrijven die het meest geprofiteerd hebben van de Belgische fiscale deals. Zij zouden 164 miljoen euro moeten terugbetalen, omdat zij 0 euro belasting betaalden op 293 miljoen euro winst.

Dit krijg je aan de brave belastingbetaler niet meer uitgelegd.

Alles over de Panama Papers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content