30 miljoen euro extra voor terugkeer vluchtelingen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt 30 miljoen euro extra om in te zetten op de terugkeer van vluchtelingen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en de kranten van Sudpresse.

De terugkeerdiensten van de Dienst Vreemdelingenzaken worden versterkt met 251 medewerkers en er komen 114 plaatsen bij in de gesloten centra.

“Men vergeet wel eens dat meer dan de helft van alle asielaanvragen uiteindelijk negatief wordt afgesloten. Van de 17.999 eindbeslissingen waren er vorig jaar 9.880 weigeringen. Dit jaar zal het aantal afgewezen asielzoekers nog fors hoger liggen. Onze terugkeercapaciteit moet dus ook fors omhoog”, aldus Francken in Het Laatste Nieuws.

Concreet worden de terugkeerdiensten van de Dienst Vreemdelingenzaken versterkt met 251 mensen en er komen opnieuw 114 plaatsen bij in de gesloten centra. Daarnaast voorziet Francken ook 92 bijkomende medewerkers voor het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en ook de beroepsinstantie Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) krijgt 58 extra personeelsleden. “We willen daarmee op korte termijn gaan naar 3.000 eindbeslissingen per maand, wat neerkomt op drie maal de huidige maandelijks instroom”, zo klinkt het. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content