3.000 euro extra voor federale parlementsleden

Federaal parlement © belga

Door een jaarlijkse indexverhoging bedraagt het maximale loon van een Belgisch parlementslid dit jaar 169.547 euro, dat is 3.000 euro hoger dan in 2010.

Door een jaarlijkse indexverhoging bedraagt het maximale loon van een Belgisch parlementslid dit jaar 169.547 euro, dus 3.000 euro hoger dan in 2010. Dat meldt de Sud Presse groep.

Het Belgisch Staatsblad publiceerde de loonsverhoging in een besluit rond de maximale bezoldiging en retributies voor de federale parlementsleden in 2011. De verhoging hangt samen met een jaarlijkse indexverhoging voor de parlementsleden.

“Deze automatische indexatie is natuurlijk niet slecht”, getuigt een anonieme federale afgevaardigde, “vooral als je weet dat we ons sinds 13 juni uitsluitend bezighouden met lopende zaken”.

Standaardloon

Een standaard parlementslid krijgt voor zijn functie jaarlijks gemiddeld 114.000 euro. Bovenop de basisvergoeding van 81.000 bruto per jaar komt namelijk nog het vakantiegeld, een eindejaarspremie en forfaitaire beroepskosten, die gemiddeld oplopen tot 22.705 euro.

Het nieuwe jaarlijkse loonplafond van 169.547 euro omvat alle publieke bezoldigingen van de verkozenen, maar houdt verder geen rekening met de privéberoepsactiviteiten.

Gebrek aan transparantie

Volgens Christophe Van Gheluwe van cumuleo.be, de publieke informatiewebsite van de mandaten, moet het systeem worden aangepast. “Er is duidelijk een gebrek aan transparantie”, klinkt het.

Ook het maximumbedrag van andere publieke mandaten kent in 2011 een stijging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content