29 jaar, 58 mandaten: Gents gemeenteraadslid Bram Van Braeckevelt cumuleert het meest

Gemeenteraadslid Gent en cumulkampioen © Groen

Geen enkele Belgische politicus houdt er zoveel functies op na als Bram Van Braeckevelt (Groen). Het Gentse gemeenteraadslid had vorig jaar 58 mandaten, waaronder vijftien bezoldigde.

Dat schrijft De Standaard en blijkt uit de lijst van mandaten die vrijdagmorgen in Het Staatsblad is gepubliceerd. Veel van de taken van Braeckevelt zijn wel gerelateerd aan zijn functie als fractieleider voor Groen in de Gentse gemeenteraad en zijn job als Nationaal Sectoraal Verantwoordelijke voor vakbond ACLVB. Zo zetelt hij onbezoldigd in negen paritaire (sub)comités. Twee van de functies had hij in de loop van het jaar ook al neergelegd. Aan het eind van het jaar cumuleerde hij dus 56 mandaten.

Van Braeckevelt, die in september dertig wordt, is nog een jonge wolf in de politiek. Hij is pas sinds 2013 actief, maar had toen meteen al 33 mandaten. In 2014 was dat al opgelopen tot 37, en vorig jaar dus tot 56.

Vorig jaar stond de Limburgse gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) op kop met 56 mandaten. Dat is dit jaar afgenomen tot een vijftigtal, omdat een aantal van de organisaties waarbinnen Vandenhove actief was, zijn opgehouden te bestaan.

Dertig bezoldigde mandaten

Andere politici hebben minder mandaten, maar meer bezoldigde. Marcel Logist, de voormalige burgemeester van Tienen, meldde in totaal 30 functies, allemaal bezoldigd en vooral binnen de sociale sector. Zijn titel als burgemeester en voorzitter van de lokale politieraad gaf hij in september wel op, waardoor hij het jaar eindigde met 28 mandaten.

Antwerps schepen Koen Kennis is (N-VA) goed voor 18 bezoldigde mandaten. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, maar dat komt een aantal verschuivingen binnen zijn bestaande functies, hij had in de praktijk nooit meer dan 16 mandaten op hetzelfde momenten.

197 mensen die de lijst moesten indienen, vergaten dat dit jaar te doen. Dat aantal ligt in lijn met de cijfers van vorig jaar. Het aantal politici dat geen vermogensaangifte deed steeg licht, van 46 naar 66. De meest opmerkelijke naam in dat lijstje is die van Ferry Comhair, de woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content