21 juli wordt tropisch warm: regering geeft advies

© Belga

Traditioneel valt er op een Belgische nationale feestdag al eens een druppeltje regen, maar op deze historische troonswissel wordt het puffen en zweten.

21 juli is het begin van een periode van zonnig en zeer warm zomerweer met in het binnenland op meerdere plaatsen tropische temperaturen. De maxima variëren van 26 graden aan zee en 29 tot lokaal 33 graden elders.

“Extreme warmte heeft een enorme impact op de gezondheid”, waarschuwt de Kanselarij van de eerste minister.

Wie de festiviteiten in Brussel wil bezoeken krijgt daarom de raad de schaduw op te zoeken, lichte kledij met lichte kleuren te dragen, een pet of een hoed mee te nemen, zonnecrème te smeren, regelmatig te drinken, alcohol, cafeïne, koude dranken en sterk gesuikerde dranken te mijden, de huid te bevochtigen, regelmatig te eten en ook een oogje op de mensen rondom jezelf te houden.

Als iemand symptomen van oververhitting vertoont, worden de omstaanders aangemoedigd de persoon in afwachting van hulp te laten liggen in de schaduw, te laten drinken als hij bij bewustzijn is, met fris water te besprenkelen of met vochtige doeken te omwikkelen en luchtcirculatie te creëren.

Ook de eerste helft van volgende week wordt nog tropisch warm. Daarna ontstaat er een toenemende onweersneiging waarna het langzaam wat minder warm wordt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content