20 levensvragen aan… Vincent Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne is burgemeester van Kortrijk. Daarnaast zit hij voor Open VLD in het federale parlement. Maar wat voor man is hij eigenlijk? Om deze twintig vragen op te lossen, had Van Quickenborne slechts 8 minuten en 45 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

20 levensvragen aan... Vincent Van Quickenborne
© Karl Meersman

Het bericht dat rood vlees eten even gevaarlijk is als roken, maakt mij wat boos. Zulke boodschappen maken mensen nodeloos bang, of ze worden er ongevoelig voor. Gezondheid is belangrijk, dus er is meer nuance nodig.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Sinds het eind van de vorige eeuw is de opmars van democratieën in de wereld gestokt. Rusland gaat helemaal de verkeerde kant uit, en China wordt een grote concurrent voor ons democratische model. Als we daar geen belangrijker punt van maken, zullen we ons daar over 50 jaar over schamen.

Hebt u een concreet idee/voorstel om de wereld te verbeteren?

Wij zijn in Kortrijk als eerste begonnen met een burgerbegroting. Daarbij kunnen burgers kiezen waarin de stad investeert. Door mensen meer inspraak te geven, kom je tot een verdraagzamere samenleving met meer cohesie.

Bidt u weleens? Tot wie?

Nee. Ik bid nooit, maar ik ben ook geen atheïst. Ik ben zoekende.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik ben een selfmade man. Ik ben niet de zoon van een bekend politicus, ik ben zonder connecties in de politiek gestapt. Toch ben ik op jonge leeftijd als senator verkozen, en nu al burgemeester. Daar ben ik best trots op.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn tijdsindeling. De politiek slorpt enorm veel tijd en energie op: mensen verwachten dat je overal aanwezig bent. Ik heb daar vaak discussies over met mijn echtgenote.

Hebt u al eens overwogente emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee.

Waaraan bent u het meeste gehecht?

Aan mijn echtgenote, met wie ik vorig jaar getrouwd ben.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Niet echt. Tussen mijn universiteitsjaren en mijn politieke carrière heb ik me enkele jaren moeten beredderen. Maar dat was nooit echt een probleem.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Na de pensioenhervorming van 2011 werd ik met de dood bedreigd. Iedereen heeft het recht op vrije meningsuiting en zelfs het recht om mij te kwetsen. Alleen heb ik dan ook de vrijheid om er niet naar te hoeven luisteren. Daarom blokkeer ik af en toe schreeuwers op Twitter.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb geen huisdieren.

Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?

Ze moeten hun eigen weg en job kiezen, en niet doen wat hun ouders voor hen in gedachten hebben. Zo heb ik het ook gedaan.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt/gevormd?

Ik ben een grote fan van het werk van James Ensor. Hij schetst met veel gevoel voor humor een boeiend beeld van zijn tijd. Zijn maatschappijkritiek is nog altijd actueel. Ik heb een ets van hem in huis.

Over welk onderwerp zou u graag meer willen weten?

De weg naar het geluk bestaat niet. De weg is het geluk.

Het zelfbewustzijn. Het is heel moeilijk te beschrijven, maar het is cruciaal voor het bestaan van de mens. Dat is wat ons van veel dieren onderscheidt.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik geloof meer in gezinnen die vluchtelingen begeleiden en niet per se in huis nemen. Dat doen we ook in Kortrijk. Mijn thuis is de enige plek waar ik na een drukke dag privacy en rust vind.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Houden van iemand om wie zij is, en niet om wie je graag zou willen dat ze is.

Wat is de schuld van de media?

Journalisten focussen soms liever op incidenten tussen mensen dan op de dossiers waarover het gaat. Ze zitten ook onder dezelfde stolp, en lopen elkaar daardoor vaak achterna.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

We hadden drie weken geleden de zondagse wandeling met de hele familie.

Doet u iets bijzonders vooruw gezondheid?

Ik volg De voedselzandloper. Ik eet dus weinig brood en pasta, en ik drink ook al drie jaar geen koffie meer. Ik ben ook een fervent langeafstandsloper.

Wat hebt u geleerd in het leven?

De weg naar het geluk bestaat niet. De weg is het geluk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content