20 levensvragen aan… Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts is schrijfster. Onlangs verscheen van haar ‘Alles verandert’. Hoe is zij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had ze 26 minuten en 35 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

20 levensvragen aan... Kristien Hemmerechts
© Karl Meersman

Nieuw onderzoek bewijst dat fijnstof de ontwikkeling van foetussen schaadt. Voor we geboren zijn, hebben we al last van milieuvervuiling. Er zijn vandaag ook veel meer kleine kinderen met astma en allergieën dan vroeger. We moeten veel meer inzetten op openbaar vervoer, maar er gebeurt niets. Daar word ik boos van.

Waarover zullen we ons over vijftig jaar schamen?

Ik hoop dat we ons zullen schamen over de manier waarop we met dieren omgaan. De fabrieken waar we varkens, koeien, kippen en nu zelfs ook vissen in kweken, zijn gruwelijk.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Iedereen moet een cursus creatief schrijven volgen. Dat dwingt mensen om zich in te leven in personages die verschillen van henzelf. Als er een conflict ontstaat in het verhaal, moeten ze zich zelfs meerdere standpunten voorstellen. Dat blijkt in de echte wereld vaak heel moeilijk.

Bidt u weleens? Tot wie?

Sporadisch bid ik weleens. Ik denk dat veel mensen dat doen. Als het vliegtuig neerstort, bidt iedereen.

Voor we geboren zijn, hebben we al last van milieuvervuiling. Daar word ik boos van.

Wat is uw grootste prestatie?

Na de dood van Herman de Coninck ben ik erin geslaagd weer overeind te krabbelen en alles wat er nog overbleef bij elkaar te houden.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn echtscheiding.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Ik heb enkele jaren in Nederland en Engeland gewoond. Daar heb ik aan den lijve ondervonden wat heimwee is. We onderschatten dat: ook in het vluchtelingendebat.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Mijn werkkamer. Dat is een heel inspirerende plek.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Toen ik in Engeland woonde, had ik geen geld. Ik ben daar vertrokken omdat ik niet zag hoe ik daar iets zou kunnen verdienen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik lees dat eigenlijk nooit. Er is, geloof ik, wel een Facebookpagina ‘Help, ik heb Kristien Hemmerechts weer op televisie gezien’.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik had ooit een hond. Ik kan me niet echt herinneren of ik daar tegen praatte. Maar dat zal wel.

Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?

Ik zou als eerste denken dat ik niet wil dat ze op het Vlaams Belang stemmen. Maar je wilt natuurlijk ook niet dat je kinderen iemand vermoorden.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij…- heeft u het meest geraakt of gevormd?

The Women’s Room van Marilyn French. Dat boek gaat over een zelfbewuste vrouw die het heft in eigen handen neemt. Het is heel lang geleden dat ik die roman las: dat was een wereld die voor me openging.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Genetica. Dat fascineert mij. Ik heb voor een roman een maand rondgelopen op de afdeling hematologie van een ziekenhuis. Ik weet er dus al een beetje over.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik wil gerust mensen in mijn huis hebben als ze mij met rust laten. Dat zeg ik ook tegen vrienden die blijven logeren: doe alsof ik er niet ben. Helaas vrees ik dat vluchtelingen net om van alles en nog wat zullen vragen.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik ben heel slecht in mezelf prijs te geven. Er zijn mensen die alles zeggen en delen met hun partner. Ik hou liever iets voor mezelf.

Wat is de schuld van de media?

Sommige mensen en kwesties krijgen buitensporig veel aandacht, en andere zaken dan weer buitensporig weinig. Ik begrijp niet waarom iemand als Bart De Wever zo vaak wordt opgevoerd, en het klimaat en de natuur amper aan bod komen.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders of uw kinderen hebt gezien?

Mijn moeder zag ik gisterenavond, en mijn dochter en haar kinderen vorige zondag. Ben ik geslaagd voor het examen contact met de familie?

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik slaap veel, en ik drink elke ochtend drie glazen water. Ik eet ook heel gezond en vegetarisch.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Zie het goede en negeer het slechte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content