2 op 3 kinderen falen voor verkeerstoets

Hilde Crevits: 'Hier zal nog een hartig woordje over gepraat worden.' © Belga

Leerlingen in het basisonderwijs kennen de theorie wel, maar gaan de mist in als ze geconfronteerd worden met échte verkeerssituaties. Dat blijkt uit de resultaten van De Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

De kranten van Mediahuis schrijven dat maar liefst twee op de drie kinderen uit het vijfde leerjaar faalden voor de toets.

“Je nadert met je fiets een oversteekplaats voor fietsers. Heb je hier voorrang? ”

Slechts 22 procent van de leerlingen uit het vijfde leerjaar weet dat het antwoord op die vraag neen is.

Slechts één op de drie is geslaagd voor de Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), die door 33.657 elfjarigen werd ingevuld. De meesten hadden minder dan 17 van de 25 vragen correct.

Buiten leren

“Dit bewijst dat scholen en ouders met de kinderen de straat op moeten om te oefenen”, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. “Ga met hen naar moeilijke kruispunten en leg uit waar je als voetganger en fietser op moet letten.”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt de resultaten mee te nemen naar het debat over de eindtermen in het ­basis- en secundair onderwijs. “Toch hebben al veel leraren aandacht voor verkeersveiligheid buiten de schoolmuren”, zegt ze. “Bijvoorbeeld wanneer de klas te voet of per fiets naar het zwembad gaat.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content