15 dingen die emotioneel sterke mensen nooit zouden doen

Gelukkig zijn op het werk © Thinkstock

We kunnen ons succes en geluk zelf bepalen. Een aspect van onze mentale sterkte heeft daarbij net iets meer invloed. De beslissende factor tussen een goed of een slecht leven zeg maar: emotionele kracht. Vijftien dingen die emotioneel sterke mensen nooit zouden doen.

Het is duidelijk: iedereen wil succes en geluk in het leven. Dat kunnen we voor een groot deel zelf bepalen. Een beslissende factor ligt bij onze emotionele kracht.

Emoties hebben namelijk een directe invloed op ons lichaam. Ze kunnen onze acties in welke richting dan ook sturen. En daar ligt het probleem: dat kan ook wel eens de verkeerde richting zijn. Emotioneel sterke mensen hebben daar minder last van. De website Elite Daily maakte een overzicht van vijftien dingen die emotioneel sterke (en dus succesvolle?) mensen nooit zouden doen.

1. Om aandacht smeken

Nood aan aandacht is in direct verband te brengen met emoties. Wie telkens weer erkenning nodig heeft, zal zich enkel waardevol voelen als anderen duidelijk maken dat ze onmisbaar zijn. Maar als we zelf niet geloven in onszelf, dan zullen anderen dat ook minder snel doen. Onzekerheid leidt de weg dus niet naar succes.

2. Zich door anderen laten tegenhouden

Emotionele kracht vergt ook een zekere ‘veerkracht’. Er zullen altijd negatieve commentaren zijn, net zoals er altijd jaloezie zal zijn in de wereld. En daar moeten we tegen kunnen. Jaloerse commentaren mogen ons niet tegenhouden in wat we doen. Bovendien komen zulke reacties vaak van mensen die dicht bij ons staan. Misschien is het wel aangeraden om die mensen in het vervolg volledig links te laten liggen.

3. Wrok koesteren

Wie een wrok koestert, geeft meer om een bepaalde situatie dan werkelijk nodig is. Als een persoon zich oprecht verontschuldigt, is het goed om vergevingsgezind te zijn. Als iemand geen excuses aanbiedt, dan hoeven we daar niet meer aandacht aan te besteden. Dat is beter dan wraakgevoelens. Want die eisen te veel energie.

4. Stoppen met hun eigen ding te doen

Emotioneel sterke personen doen dingen enkel omdat ze die graag doen. Ze laten zich niet tegenhouden door mensen die hun geluk ongepast vinden.

5. Niet in zichzelf geloven

Wie zichzelf graag ziet en begrijpt, niet bang is om zichzelf te zijn of zelfs trots is om zichzelf te zijn, zal ook niet aan zichzelf twijfelen. We bepalen zelf hoeveel we waard zijn.

6. Gemeen zijn

Mensen kunnen gemeen zijn. Maar wie iemand op die manier wil intimideren, doet dat waarschijnlijk om het gebrek aan iets anders te compenseren.

7. Zomaar iemand in hun leven toelaten

Wie emotioneel sterk is, is dat met een reden. Ze zullen zich niet gauw openstellen voor mensen die hun moraal naar beneden willen trekken. Een negatief ingestelde kennis mag uw geluk niet verpesten.

8. Bang zijn om lief te hebben

Wie bang is om van iemand te houden, heeft waarschijnlijk niet genoeg zelfvertrouwen. Vaak gaat dat gepaard met de gedachte dat we geen langdurige relatie kunnen volhouden, maar enkel gemaakt zijn voor desastreuse varianten. Of we willen niet gekwetst worden. Maar relaties werken langs twee kanten. Als iets stukloopt, zal het met ieder iets te maken hebben. Tenzij u een slecht mens bent, dan zal het wel aan u liggen.

9. In bed liggen en geen zin hebben in de dag die ze voor de boeg hebben

Het beste moment van de dag zou dat moeten zijn waarbij we wakker worden en beseffen dat we leven. We vinden zulke dingen te vaak vanzelfsprekend.

10. Het niet rustig aan willen doen

Wie emotioneel sterk is, zal niet altijd nood hebben aan actie. Ze moeten niet de hele dag bezig zijn om negatieve zaken te kunnen vergeten. Ze kunnen net zo goed genieten van een kalm moment zonder zorgen.

11. Dingen doen die ze niet willen

We doen allemaal wel eens dingen die we niet leuk vinden. Maar we zouden nooit dingen mogen doen, die we niet willen doen. Wie emotioneel sterk is zal bijna altijd focussen op wat hij wil bereiken en dat niet tegen zijn zin doen.

12. Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen

Er zal altijd misbruik gemaakt worden van wie niet ‘nee’ kan zeggen. Mensen zullen minder snel naar uw mening vragen of u niet serieus nemen. Het is belangrijk om wat assertief te zijn. Af en toe ‘nee’ zeggen, herinnert mensen eraan dat ze geen controle over ons hebben.

13. Iets vergeten teruggeven

Sommigen lopen hun verantwoordelijkheden uit de weg. Hoe sterker iemand op emotioneel vlak is, hoe meer die anderen zal appreciëren. Ze hechten meer waarde aan het leven en kennen empathie voor wie het slechter heeft.

14. Erbij willen horen

Emotioneel sterke mensen zijn ook onafhankelijker. ‘Erbij’ willen horen zegt vaak niet veel meer dan dat iemand bang is om zichzelf te zijn.

15. Vergeten dat geluk een keuze is

Emotioneel sterke mensen beseffen dat ze hun geluk zelf kunnen bepalen. Emoties zijn reacties op hoe we de dingen waarnemen. Ze weerspiegelen de realiteit dus niet, maar hoe wij die realiteit interpreteren. Wie dat begrijpt, heeft bijna de volledige controle over zijn emoties en daarbij ook zijn leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content