13 redenen om bang te zijn voor vrijdag de 13e

Zwarte kat © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Vrijdag de dertiende: een ongeluksdag waarop de kans om een ongeval te hebben of ontslagen te worden volgens velen net iets groter is. Dertien reden om het huis vandaag niet te verlaten.

1. Dertien als ongeluksgetal heeft een christelijke oorsprong. Op het Laatste Avondmaal, waren namelijk dertien personen aanwezig. Jezus en de twaalf apostelen, inclusief Judas. Maar dat etentje met dertienen liep niet al te best af voor Jezus.

2. Dertien komt logischerwijze na twaalf, een nummer dat algemeen beschouwd wordt als harmonisch. Dertien daarentegen is oneven én een priemgetal.

3. De combinatie van dertien en vrijdag maakt het helemaal catastrofaal. Jezus werd namelijk gekruisigd op een vrijdag. De doodstraf werd bovendien ingevoerd in Engeland op een vrijdag en werd in het verleden steeds op een vrijdag volbracht.

4. Elk jaar is er minstens één vrijdag de dertiende en kunnen er maximaal drie voorkomen. Voor 2013 zijn we er nog niet vanaf. 13 december valt ook op een vrijdag.

5. Vrijdag de dertiende is een zwarte dag voor de economie. Vooral in de Verenigde Staten worden er minder economische deals gesloten. Het aantal luchtvaartpassagiers ligt op een vrijdag de dertiende beduidend lager. “Op dergelijke dagen gaan 600 tot 800 miljoen euro verloren”, aldus Donald Dossey van het Stress Management Center and Phobia Institute.

6. De recentste ramp op een vrijdag de dertiende deed zich voor in 2012. Het cruiseschip Concordia kapseisde vlakbij de Italiaanse kust, daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

7. Op vrijdag 13 oktober 1972 vonden twee grote rampen plaats. Bij de Andesvliegramp vielen 29 dodelijke slachtoffers. In Moskou stortte diezelfde dag een vliegtuig neer waarbij 176 mensen om het leven kwamen.

8. Zwarte katten die veel mensen koude rillingen bezorgen, stammen uit dezelfde sage als vrijdag de dertiende. In de middeleeuwen kwamen naar verluidt elke vrijdag dertien heksen bijeen in het gezelschap van zwarte katten.

9. De Finse speerwerper Tero Pitkamäki schrok zich te pletter op vrijdag 13 juli 2007. Tijdens een atletiekmeeting in Rome gooide hij zijn speer recht in de zij van de Franse verspringer Salim Sdiri. Die laatste overleefde het ongeval maar nipt.

10. Beroemde mensen met paraskevidekatriaphobia (angst voor het cijfer dertien), waren Napoleon, Henry Ford en Franklin D. Roosevelt. Deze wereldleiders weigerden op een vrijdag de dertiende te reizen.

11. Een sterk staaltje van angst voor het cijfer 13 zie je in sommige Franse restaurants. Daar kunnen gasten een zogenaamde ‘quatorzième‘ huren. Dat is een persoon die tegen betaling mee aan de tafel komt zitten als het gezelschap uit dertien personen bestaat.

12. Niet in alle landen staat vrijdag de dertiende gelijk aan ongeluk en onheil. In Griekenland, en Spanje is dinsdag de 13e een ongeluksdag. In Italië staat vrijdag de 17e dan weer bekend als ongeluksdag. In Italië wordt het getal zeventien geassocieerd met de dood. De schrijfwijze van zeventien met Romeinse cijfers is XVII, een anagram van ‘VIXI’, wat Latijn is voor: ‘ik heb geleefd’.

13. Een laatste verklaring voor het bijgeloof komt uit de Franse geschiedenis. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd. Deze arrestaties golden als het begin van het einde voor de Tempeliers. Niet veel later werd hun hele orde opgedoekt.

Partner Content