’11 november moet een dag van politieke actie worden’

© Filip Van Roe

Algemeen secretaris Bogdan Vanden Berghe hoopt dat ook de indignados en andere aanklagers van het huidige systeem massaal op straat komen. Voor een Tobintaks, tegen het IMF en tegen de opwarming van de aarde.

Volgens algemeen secretaris Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. wisten economen en internationale financiële instellingen al in 1998 dat ook het Westen ooit zou worden getroffen door een financiële crisis.

‘Onmiddellijk na de crisis in Zuid-Oost-Azië pleitten wij al voor een Tobintaks en een regulering van de kapitaalmarkten.’ Toen hadden de politici daar geen oren naar. Vandaag roept Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zelf om een Tobintaks. De kritiek van economen als Paul De Grauwe (KULeuven) dat een Tobintaks niet realistisch is, veegt Vanden Berghe van tafel. ‘Met alle respect voor meneer De Grauwe, maar zijn argumenten van tien jaar geleden zijn ondertussen door iedereen ontkracht.’

Vandenberghe is ook hard voor het IMF dat momenteel Griekenland en Italië bij het handje houdt om de crisis te bedwingen. ‘Onder het IMF-toezicht wacht hen een jarenlange sociale lijdensweg waarvan vooraf niet gezegd kan worden dat ze er beter zullen uitkomen.’ Vandenberghe verwijst daarvoor naar vroegere IMF-kuren in de ontwikkelingslanden. Studies hebben aangetoond dat in tal van die landen de armoede verdubbeld is sinds de passage van het IMF.’

De campagne van 11.11.11 staat dit jaar in het teken van het klimaat. ‘Wij verbruiken, zij betalen’ luidt de slogan. Vanden Berghe: ’98 procent van de ondertussen 300 miljoen slachtoffers van de opwarming van de aarde zijn in het Zuiden gevallen.’ (HCA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content