11 juli: wrevel over communautaire boodschappen van Bourgeois en Peumans

Geert Bourgeois en Jan Peumans © Belga Image

Zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (beiden N-VA) hadden in hun 11 julitoespraak een duidelijke communautaire boodschap. Kennelijk is niet iedereen daar even gelukkig mee.

Dat vernam persagentschap Belga.

Het is zeker niet ongebruikelijk om in 11 julitoespraken de groeiende Vlaamse zelfbeschikking en het streven naar meer autonomie in de verf te zetten. Maar het leek wel alsof de speeches van Geert Bourgeois op de Groeningekouter in Kortrijk en Jan Peumans in het Brusselse stadhuis op mekaar waren afgestemd. Allebei verwezen ze naar de Vlaamse bevoegdheid op het vlak van buitenlandse handel en naar het feit dat de zesde staatshervorming niet het eindpunt mag zijn.

‘Solo-slim’

Maar sommigen hadden het duidelijk moeilijk met die communautair getinte boodschappen. Dat de ceremonie in het Brusselse stadhuis voor het eerst werd afgesloten met het zingen van de Vlaamse Leeuw werd ook niet door iedereen gesmaakt. ‘Dat de Vlaamse Leeuw zou gezongen worden, was niet doorgesproken met het parlement. Dit is een solo-slim van de parlementsvoorzitter’, zegt een anonieme bron.

Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD) vroeg zich op Twitter af of ze op een 11 juliviering was beland of op een partijcongres van N-VA.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Belangrijkere zaken

Ook de toespraak van Bourgeois is sommigen op de maag gevallen. ‘Bourgeois heeft moeilijkheden om de huidige bevoegdheden te runnen en wil al een nieuwe staatshervorming. Misschien beginnen met wat al kan’, suggereerde Groen-Kamerlid Kristof Calvo eerder.

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters toonde zich verbaasd over de scherpe toon richting federale regering. ‘Vlaanderen heeft heel wat uitdagingen. Ik ben dan ook een beetje verrast dat dat nu het grote probleem zou zijn. Er zijn heel wat andere belangrijkere zaken dan wat heen-en-weer-geschuif over buitenlandse handel’. CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke klonk wat gematigder. ‘Er is afgesproken dat het federale niveau dienstbaar moet zijn op het vlak van buitenlandse handel. Dat is in het verleden het geval geweest, dus ik zie niet wat het probleem is’, aldus Beke.

Verschillende bronnen lieten ook verstaan dat de toespraak van Bourgeois niet was ‘afgedekt’ door de rest van de regering. Een opmerking die het kabinet-Bourgeois wegwuift omdat de toespraak geen verklaring was namens de regering en ook geen beleidsverklaring. Bovendien werd bij de vorige ministers-presidenten dezelfde procedure gehanteerd, luidt het.

We gunnen ze dat nog wel

Een CDu0026amp;V-parlementslid

Volgens het kabinet-Bourgeois valt de inhoud van de toespraak ook ‘perfect binnen het Vlaamse regeerakkoord’. ‘Dat akkoord gaat voor een sterke invulling van onze bevoegdheden in binnen- en buitenland en stelt uitdrukkelijk dat we geen aantasting van onze bevoegdheden dulden. Het federaal regeerakkoord bepaalt letterlijk dat de federale overheid een ondersteunende rol heeft inzake buitenlandse handel’.

Niet iedereen stoorde zich trouwens aan de toespraken van de N-VA-excellenties. ‘Ach, N-VA staat onder zware druk op de Vlaamse flank. Dan moeten ze toch minstens verbaal wat stoom kunnen aflaten. We gunnen ze dat nog wel’, zegt een CD&V-parlementslid. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content