10 weetjes over prinses Elizabeth

© Belga

Vanaf 21 juli is de elfjarige Elizabeth de eerste vrouwelijke troonopvolger. 10 weetjes over de toekomstige koningin.

Door de troonbestijging van Filip, wordt Elizabeth de eerste vrouwelijke troonopvolger. Haar ouders bereiden haar nu al geruisloos voor op haar toekomstige functie, maar proberen haar tegelijkertijd ook een normaal gezinsleven te geven.

Koningin met karakter Elisabeth werd genoemd naar de overgrootmoeder van prins Filip, koningin Elizabeth. ‘Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn’, legde prins Filip uit bij de geboorte van zijn eerste dochter. Naar verluidt zou Elisabeth ook een meisje met heel veel pit zijn.

Elisabeth nog niet meteen troonopvolgster

Prinses Elisabeth wordt na de troonsbestijging van haar vader ‘Hertogin van Brabant’. Ze is echter formeel nog niet meteen de volgende in lijn voor het koningschap. Prinses Astrid is namelijk sinds kort potentieel regente. Dat betekent dat Astrid de troon zal bestijgen als er iets met koning Filip zou gebeuren voor Elisabeth de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Ni Hao

Dat Elisabeth wordt voorbereid op haar toekomstige functie, mag blijken uit haar lessenpakket. Aan de ‘kinderuniversiteit’ aan de KU Leuven kreeg ze een college over ‘Chinees als taal van de toekomst’. Een koningin van de nieuwe wereld, dus.

Bijlessen Frans

En al spreekt ze dan wel een mondje Chinees, het Frans van Elisabeth is niet feilloos. Omdat ze naar een Nederlandstalige school gaat, kan ze nog niet perfect Frans schrijven. Als Belgische prinses moet ze echter perfect tweetalig zijn. Daarom krijgt ze bijles.

Publieke optredens

Als 4-jarig meisje heeft Elizabeth haar eerste publieke optreden. Ze moet het Te Deum in Brussel bijwonen. Op haar zeven jaar moet Elizabeth haar eerste grote publieke opdracht vervullen. Bij de inhuldiging van de Belgische zuidpoolbasis die naar haar genoemd is, zegt ze in een videoboodschap een tweetalige boodschap tegen de wetenschappers. ‘lk wens u veel succes, je vous souhaite bonne chance’, luidde het.

Eerste toespraak

Op 7 september 2011 opent Elizabeth samen met haar ouders het nieuwe kinderziekenhuis in Gent. Ze geeft dan haar eerste toespraak in perfect Nederlands. ‘Ik ben heel blij dat ik vandaag mijn naam aan dit nieuwe kinderziekenhuis kan geven’, zei de prinses toen.

Accentloos Nederlands

Elizabeth zit in het zesde leerjaar op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Als eerste toekomstige monarch volgt ze les op een Nederlandstalige school. Ze spreekt daardoor accentloos Nederlands. Een unicum in de geschiedenis van ons vorstenhuis.

Intelligente prinses

Elizabeth is een intelligent meisje. Ze kreeg op een van haar laatste schoolrapporten 95 procent.

Dansende prinses

Elizabeth volgt dansles aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Asse. Ze speelt piano en houdt van tekenen en schilderen.

Skiën met bodyguards

Elizabeth wordt altijd omringd door bodyguards. Tijdens het skiën probeert ze sneller te zijn dan haar bodyguards. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content