Lene Kemps

10 redenen waarom vrouwendag (jammer genoeg) moet blijven bestaan

Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Lene Kemps, hoofdredactrice van Knack Weekend, geeft tien redenen aan waarom vrouwendag niet mag verdwijnen.

Lene Kemps, hoofdredactrice van Knack Weekend, geeft tien redenen aan waarom vrouwendag niet mag verdwijnen.

1. Omdat de Indische activiste en schrijfster Meena Kandasamy erin slaagt om zonder problemen 10 soorten van verkrachting op te sommen die in India ongestraft voorbij gaan, haast niet gerapporteerd worden en nooit kunnen rekenen op publieke sympathie. ‘Eerst en vooral is er de verkrachting-die-niet-bestaat: de verkrachting binnen het huwelijk… Dan is er de ze-heeft-erom-gevraagd verkrachting… de patriottische verkrachting door het Indiase leger, bijvoorbeeld in Kasjmir… de langdurige disciplinaire verkrachting van vrouwen die strijden voor zelfbeschikking, bijvoorbeeld in Manipur… de minderheidsverkrachting zoals de moslimvrouwen in Gujarat ondergingen … de arrestatie-verkrachting door de politie… en ten slotte de kaste-verkrachting die Dalitvrouwen al te goed kennen…’

2. Omdat ook in België acht vrouwen per dag een verkrachting rapporteren en acht anderen melding maken van seksuele aanranding

3. Omdat de Arabische Lente wordt uitgevochten op pleinen waar vrouwen nog steeds worden lastig gevallen. Omdat de dictator aan het hoofd van het land moet verdwijnen, maar die in het huis zijn macht niet wil loslaten. Vrijheid is een zaak van mannen. Vrouwen blijven binnen.

4. Omdat vrouwen die thuis blijven voor de kinderen, ook hier in België, na een echtscheiding nog altijd de pineut zijn.

5. Omdat het schoolbel-contract -waarbij werkuren worden afgestemd op schooluren – er pas kwam toen co-ouderschap bon ton werd. Toen ook mannen

één week op twee ondervonden wat een gehol het was om kinderen en werk te combineren, moest er iets aan gedaan worden.

6. Omdat het zo lang duurt voor gelijk loon voor gelijk werk ook echt waarheid is. Volgens het Loonkloofrapport van 2012 (enquêtjaar 2009) verdient een vrouw per werkuur gemiddeld 9% minder dan een man.

7. Omdat ‘It’s a girl’ niet vol vreugde wordt geroepen. In India en China, maar ook in andere delen van de wereld, worden meisjesbaby’s omgebracht, geaborteerd, verlaten of krijgen ze te maken met extreem geweld, om maar één reden: het zijn meisjes. Volgens een schatting van de Verenigde Naties worden er zo’n 200 miljoen meisjes op aarde vermist en is er sprake van ‘gendercide’.

8. Omdat vrouwen overal ter wereld bang zijn en zelfverdediging in de dagelijkse routine is ingebouwd: niemand in de ogen kijken, ’s avonds liefst niet alleen op straat lopen, sleutels klaar houden om te steken en ga zomaar door.

9. Omdat er nog altijd gelachen wordt om de seksistische grapjes van een clown als Berlusconi. En omdat er op de Italiaanse TV nog altijd een jonge halfnaakte vrouw met strategisch geplaatste pluimen naast een walgelijke oude dikke kalende man moet staan.

10. Omdat we het bestaan van het glazen plafond eigenlijk helemaal niet meer erg vinden. Stel dat we zo hoog geraken: dan moeten wij al die ramen toch weer wassen.

Partner Content