10 kleine dingen die ons elke dag slimmer maken

© Thinkstock

Wie gelooft dat intelligentie een onveranderlijke waarde is, zal weinig succesvol worden. Het draait allemaal om de manier waarop we zaken benaderen en de dingen die we doen om ons brein te voeden. Tien eenvoudige tips om elke dag slimmer te worden.

Succes en geluk hangen af van onze ingesteldheid, zo meent Carol Dweck, psychologe van de universiteit van Standford. Wie gelooft dat zijn of haar intelligentie een gegeven is en nooit zal veranderen, zal minder succes uit zijn leven halen dan werkelijk mogelijk is. Haar onderzoek geeft aan dat inzet belangrijker is dan zogenaamd talent.

De succesvolle mensen op deze wereld focussen op groei, aldus Dweck. ‘Niet iedereen kan Albert Einstein zijn, maar iedereen kan aan zijn capaciteiten werken. Ook Einstein werd pas Einstein na tientallen jaren van inzet.’

We kunnen dus allemaal slimmer worden. En dat hoeft niet noodzakelijk moeilijk te zijn of veel werk, tijd en energie te vergen. Op het vraag-en-antwoordforum van Quora gingen enkele gebruikers brainstormen, met tien eenvoudige tips die we vanaf nu elke dag ter harte kunnen nemen.

1. Besteed uw tijd online wijselijk

Op het internet surfen is tegenwoordig al te vaak synoniem met ‘sociale media checken’. Toch hoeft u niet telkens uren naar katten in dozen op Youtube te staren. Het internet loopt over van interessante dingen. U kan bijvoorbeeld nieuwssites bezoeken – u bent duidelijk goed bezig, TED-talks bekijken of uw woordenschat uitbreiden.

Stumble Upon is een leuke tool om nieuwe dingen te ontdekken op het Net. De plug-in stelt mensen in staat om toevallig op websites terecht te komen die de moeite waard zijn en passen bij de interesses die u eerder aangaf. Zo ontdekt u dingen waar u niet meteen naar op zoek was. En tenzij u katten in dozen als interesse opgaf, zal dat vaak ook heel leerrijk blijken.

2. Schrijf wat u leert

Elke dag enkele minuten de tijd nemen om de dingen te noteren die u leerde, helpt uw hersenen ook een handje. Of zo menen de forumbezoekers. Dat betekent niet dat u een boek moet neerpennen, ongeveer 400 woorden volstaan. Bovendien onthoudt u de zaken beter door ze op die manier herhaald te hebben.

3. Maak een ‘gedaan’-lijst

Omdat intelligentie ook samenhangt met zelfvertrouwen en geluk, kan het goed zijn om die laatste twee een duwtje in de rug te geven. Zo kan u een lijstje maken van de dingen die u bereikt heeft, in plaats van de dingen die u nog te doen hebt, wat een voldaan gevoel kan geven.

4. Speel Scrabble

Gezelschapsspelen en puzzels zijn niet alleen leuke vrijetijdsbestedingen, maar ook handig om de hersenen te trainen. Een klassieker is Scrabble, maar smartphonegebruikers kunnen het populaire woordspelletje ‘Ruzzle’ downloaden en bijvoorbeeld op de trein naar het werk spelen.

5. Zoek slimme vrienden

Het kan misschien niet de beste boost zijn voor het zelfvertrouwen, maar zich omringen met mensen die slimmer zijn dan uzelf is een van de snelste manieren om bij te leren. ‘Onthoud dat uw IQ het gemiddelde is van de vijf mensen die het dichts bij u staan’, schreef iemand op Quora.

6. Lees veel

Een van de meest voorkomende antwoorden op het forum was dat veel lezen essentieel is. Wat u precies leest – de krant, fictie of non-fictie – leek weinig uit te maken. De bezoekers waren het vooral eens op het belang van de kwantiteit: een volgeladen boekenrek is sterk aangeraden.

7. Leg uit wat u leerde

Albert Einstein zou ooit gezegd hebben dat ‘wie iets niet eenvoudig kan uitleggen, het niet goed genoeg begrijpt’. Een manier om na te gaan of wat u heeft geleerd ook werkelijk is blijven hangen, is om het aan anderen te proberen leren.

8. Doe nieuwe dingen

Een gebruiker vertelde het verhaal van Apple-icoon Steve Jobs die ooit een cursus kalligrafie volgde nadat hij zijn studies stopte. Het leek eerst niet relevant, maar de aangeleerde ontwerpvaardigheden kwamen later terug in de eerste Macs. Het besluit: we weten nooit op voorhand wat later nuttig kan zijn. Daarom kan het geen kwaad om nieuwe dingen te proberen en af te wachten hoe dat in de toekomst zal uitdraaien.

9. Leer een andere taal

U hoeft niet van de ene dag op de andere vloeiend Chinees te babbelen of naar een ver oord reizen om een taal onder de knie te hebben. Een nieuwe taal leren, kan heus op een rustig tempo van thuis uit gebeuren en tegelijk een positief resultaat op vlak van intelligentie leveren. Op het internet zijn vele handige en gratis sites te vinden die daarbij helpen, bijvoorbeeld Busuu.

10. Neem tijd voor uzelf

Onze hersenen hebben ook tijd nodig om te verwerken wat we hebben geleerd. Daarom kan het geen kwaad om elke dag even de tijd te nemen enkel en alleen om na te denken.

(WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content