1 op 5 vervroegd gepensioneerden in Europa is Belg

Eén op de vijf vervroegd gepensioneerden in Europa is een inwoner van België. Alleen Italië heeft er nog meer. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Het kabinet van bevoegd minister Vincent Van Quickenborne wijt het cijfer vooral aan ons systeem van brugpensioen,s chrijft De Standaard. “In andere landen zijn veel van die mensen gewoon werkloos”, luidt het.

Kost: 2,6 miljard euro

Concreet tellen de 27 lidstaten van de Europese Unie 1.049.502 vervroegd gepensioneeerden. Van hen zijn er 212.863 Belg. Enkel Italië (320.000) en Polen (156.000) liggen nog in de buurt, al tellen ze respectievelijk wel 60 en 40 miljoen inwoners.

De Europese Unie in haar geheel heeft 503 miljoen inwoners. Ongeveer één op vijftig daarvan woont in België.

De cijfers in de EU-publicatie (Active ageing and solidarity between generations) dateren van 2009, maar de situatie in ons land is sindsdien nog niet ingrijpend gewijzigd. Volgens het rapport kostten de Belgische vervroegde pensioenen in 2009 bijna 2,6 miljard euro of zo’n 0,76 procent van het bbp. Het EU-gemiddelde lag op 0,08 procent.

Hervormingen

Toch zouden de Belgische cijfers stilaan moeten beginnen dalen. De pensioenhervormingen die de regering begin dit jaar doorvoerde, zullen zich immers stilaan laten voelen.

In welke mate dat zal gebeuren, moet nog voor de verkiezingen duidelijk worden, aldus Jan Verschooten van het Federaal Planbureau. De publicatie van het jaarrapport is zelfs uitgesteld om de effecten te kunnen berekenen, zegt hij. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content