1.400 Vlaamse ambtenaren minder tegen 2014

De Vlaamse overheid slankt haar personeelsbestand verder af. Doel is om tegen 2014 met 1.400 minder aan de slag te zijn. Momenteel werken er 28.000 mensen bij de Vlaamse overheid.

De Vlaamse overheid wil meer doen met minder mensen. Deze legislatuur moeten in totaal 1.400 mensen minder aan de slag zijn op de verschillende Vlaamse departementen, waar nu in totaal bijna 28.000 mensen werken.
Dat heeft minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) woensdag bevestigd in het Vlaams Parlement. Bij haar aantreden besliste de Vlaamse regering dat het aantal ambtenaren bij de Vlaamse overheid niet mocht groeien. Nu alle overheden in Europa moeten besparen, stelt de Vlaamse regering de ambities bij.

Minister Bourgeois heeft de topambtenaren de opdracht gegeven om het personeelsbestand tegen 2014 met vijf procent of 1.400 effectieven te doen dalen. Minstens één procent van die doelstelling is overigens al gehaald.

Geen naakte ontslagen
Die doelstelling is volgens de minister haalbaar en betekent niet dat er mensen ontslagen moeten worden of dat er geen nieuw personeel kan aangeworven worden. Jaarlijks vloeien er bij de Vlaamse overheid vanzelf al zowat 1.800 mensen af. “Niemand wordt afgedankt”, benadrukte Bourgeois op vragen van Ward Kennes (CD&V) en Kurt De Loor (sp.a). Maar niet alle mensen die weggaan zullen worden vervangen.

De afslanking is goed voor een extra besparing van 50 miljoen euro per jaar. Anderzijds krijgen de Vlaamse ambtenaren door een nieuwe cao wel een koopkrachtverhoging vanaf 2013. Oppositiepartij Open VLD vindt dat “een slecht signaal”, maar steunt de afslanking van het aantal ambtenaren wel. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content