Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar sinds een dikke week is Brussel een nieuwe polyvalente “theaterwerf” rijker. Begin september werd de Bottelarij – het tweede plateau van de KVS, compleet met stemmig café en een pendeldienst – boven de doopvont gehouden.

De openingsproductie Disco Pigs, naar een tekst van de Ierse toneelschrijver Enda Walsh, bleek goed te zijn voor een vliegende start. Vertaler Jeroen Olyslaegers transponeerde het verhaal van Pig en Runt, eerder al in de KVS te zien in een regie van het Duitse regiewonder Thomas Ostermeier, naar Brussel en laat de protagonisten converseren in een onduidelijk soort Antwerps dat af en toe compleet onverstaanbaar is. Een eigentijds en wanhopig blits drama in de geest van de alom geroemde bioscoophit Trainspotting of van Marc Ravenshills controversiële theatertopper Shopping and Fucking is het niet geworden. Bonkende beats, een ondertoon van cynisme en uitzichtloosheid, wat gratuit geweld en behoorlijk wat krachttermen vormen de basisbestanddelen van Enda Walshs naar eigen zeggen “zachtaardige” tekst.

Last-minute regisseur Paul Peyskens en zijn jonge equipe hebben er echter voor gekozen om dat harde en hopeloze aspect te versuikeren en vooral de benauwende intieme band tussen de beide hoofdpersonages in de verf te zetten. Er werd niet geopteerd voor een ontluisterend in your face hedendaags naturalisme, maar wel voor een gestyleerde, licht geësthetiseerde maar daarom niet minder authentieke vorm van realisme.

Danny en Cindy alias Zwijn en Zeug zijn meedogenloos, agressief en intolerant. Ze maken er een sport van om kennissen en onbekenden voor het lapje te houden en te ridiculiseren, en vertellen het publiek met onvervalste pubertrots welke wandaden ze de afgelopen dagen en weken hebben begaan. In de besloten ruimte van het eigen appartement is alles peis en vree en zijn de twee baldadige adolescenten niet meer dan een stel gedesoriënteerde kneusjes die zichzelf proberen te overtuigen van hun superioriteit. Samen creëren zij een vacuüm waarin de boze buitenwereld geen inbreng heeft, een mini-universum waarin zij “keuning en keuningin” zijn.

Die luchtbel wordt wreed doorprikt wanneer blijkt dat Zeug “de spelletjes en de pijn” beu is en naar een onbestemd “meer” en “anders” verlangt. Al hun moeizaam verworven zekerheden komen op de helling te staan. Dat dit alles resulteert in een al te melige slotscène waarin het duo Steve Geerts en Eva Schram een beetje de emotionele controle verliezen, is bijkomstig. Zoveel authentieke ontroering en begeestering maakt ademloos.

Disco Pigs, tot 30 januari in de bottelarij/KVS, Delaunoystraat 58,1080 Brussel. Info en reservatie: 02/412.70.70

Ann Demeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content