Paleontoloog Thierry Smith (KBIN) beschrijft met enkele collega’s in zowel The Journal of Mammalian Evolution als Cretaceous Research een nieuw zoogdier dat zo’n 70 miljoen jaar geleden leefde – dat is in de nadagen van het tijdperk van de dinosaurussen. Het eerste werd gevonden in de Gobiwoestijn (China/Mongolië). Het heeft knaagdierachtige tanden en zou zich als een springmuis voortbewogen hebben, maar het zou toch niet verwant zijn aan de knaagdieren. De evolutie ziet er geen graten in om her en der in het dierenrijk dezelfde basisontwerpen aan bod te laten komen.

Sommige zoogdieren overleefden de komeet die de dino’s uitroeide.

Het andere beestje werd in Roemenië aangetroffen. Net als de vorige soort behoorde het tot de multituberculaten: een groep zoogdieren gekenmerkt door knobbeltjes op de kiezen. Ze stierf zo’n 35 miljoen jaar geleden uit, wat impliceert dat ze de komeetcrash overleefde die de dino’s 66 miljoen jaar geleden de genadeslag gaf.

Paleontoloog Leonard Dewaele (KBIN) en zijn collega’s stellen in Current Biology dat zeezoogdieren in de loop van hun evolutie zwaardere botten kregen die in zoutwater als duikgewicht fungeren. Zo konden ze energiezuiniger grote dieptes bereiken. In sommige periodes nam het beendergewicht weer af, als de dieren andere aanpassingen kregen om efficiënter te zwemmen, zoals grotere vinnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content