Zonde van de zendtijd

De digitale technologie bedreigt de reclame-inkomsten van de commerciële zenders. © ROBIN UTRECHT/IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Eigenaars van tv-zenders maken zich zorgen over hun toekomst. Hun inkomsten staan door de opkomst van nieuwe technologieën en communicatiekanalen zwaar onder druk.

Topman Christian Van Thillo van De Persgroep dringt aan op ‘een goed gesprek’ met Telenet en Belgacom. De Persgroep is eigenaar van de helft van de Vlaamse Mediamaatschappij (VTM, Jim, Q-music e.a.) en kan er niet mee lachen dat de digitale revolutie in de tv-distributie haar businessmodel ’tot in de vezels’ bedreigt. Zenders als VTM en 2BE leven van hun reclame-inkomsten. Maar de digitale technologie die Telenet en Belgacom met hun decoders ter beschikking stellen, maakt het mogelijk om programma’s op te nemen en later te bekijken. Een kleine twintig procent van de kijkers doet dat – en spoelt de reclame dan vrolijk door. Maar voor die doorspoelende kijkers willen adverteerders niet meer betalen.

Over de krimpende inkomsten, waarmee de tv-zenders daardoor te maken krijgen, wil Van Thillo het met de distributeurs hebben. Het is immers hún technologie die het de kijkers mogelijk maakt de kersen uit de taart te pikken. Voor Van Thillo is het net alsof een krantenverkoper de advertenties zou uitscheuren en de rest van de krant in stukjes zou verkopen. De vraag rijst wie eigenlijk de eigenaar is van het tv-signaal en wat dat dan inhoudt.

Op een ogenblik dat de economische crisis toch al hun advertentie-inkomsten drukt, vormt het uitgesteld kijken slechts een van de vele bedreigingen die de tv-zenders op zich af zien komen. Er hangen bijvoorbeeld ook diverse nieuwe concurrenten in de lucht: de VRT lanceert op 1 mei een apart jongerenkanaal en in het najaar moet blijken welke richting Corelio, Sanoma en Woestijnvis met VT4 en VijfTV inslaan.

Internetwatcher Jo Caudron vraagt zich in zijn recente boek Media Morgen openlijk af waarom iemand vandaag de dag nog met zoiets ouderwets als een televisiezender zou beginnen: ‘Zal de televisie de radicale impact van internet, sociale media en mobile overleven?’ Koenraad Deridder, een voormalig programmadirecteur van VT4 die nu een media-adviesbureau runt, ziet de televisie voorlopig nog niet verdwijnen. In de marge van de grote televisie- en mediabeurs MIPTV, eerder deze maand in Cannes, merkte Deridder op dat de televisie-industrie altijd de dynamiek getoond heeft om tijdig aan haar businessmodellen te sleutelen. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld hoe ze met telkens hetzelfde product, zoals een serie, meer dan één keer geld kon verdienen: eerst door het uit te zenden op een klassieke zender, daarna op een betaalzender en daarna nog een keer op dvd. Later wist ze succesvol te experimenteren met interactiviteit. En de mogelijkheden om op tv iets te doen met de sociale media, moeten nog volop worden ontgonnen.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content