Tia Hellebaut won in 2008 de gouden medaille in het hoogspringen tijdens de Olympische Spelen in Peking. Vandaag werkt ze voor Golazo, een bureau dat grote sportevenementen organiseert. Maar hoe houdt Hellebaut tegenwoordig vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 10 minuten en 23 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Het is een nogal raar jaar. In december en januari waren we in Zuid-Afrika, nu nemen we tussendoor af en toe wat vrije tijd.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

In april zijn we tien dagen in Spanje geweest. Binnenkort ga ik nog eens een verlengd weekend naar Spanje, zonder de kinderen. We hebben ook nog een week in Center Parks doorgebracht, maar dat telt misschien niet mee. (lacht)

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ik probeer toch elke dag één keer langs de nieuwssites en de sociale media te surfen. Zeker als ik voor een lange periode weg ben, blijf ik graag op de hoogte.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ik werk nu meestal als freelancer, en dan loopt eigenlijk alles door elkaar. Als ik op vakantie niet minstens mijn mails af en toe nakijk, heb ik een enorme achterstand als ik thuiskom.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Op mijn veertiende kon ik voor de laatste keer met het Onafhankelijk Ziekenfonds mee op reis naar Italië. Dat is mij altijd bijgebleven: je maakte in korte tijd enorm veel vrienden. Nu zou je achteraf ook contact met hen kunnen houden via Facebook of mails, maar 25 jaar geleden kon je hen enkel nog een brief schrijven. Misschien is dat de reden waarom ik daar met veel nostalgie aan terugdenk. Wat zou er van die mensen geworden zijn?

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik heb eigenlijk geen slechte vakantieherinneringen. Een hotelkamer of een stadje kan soms wat tegenvallen, maar op vakantie probeer je daar toch gewoon het beste van te maken.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Nog nooit. Ik heb mensen rond mij nodig. Alleen voor een sportwedstrijd heb ik vroeger wel eens alleen gereisd.

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Ik heb enorm veel sportboeken gelezen, en ik lees ook heel graag reisverhalen over vreemde culturen. Maar er schiet mij nu geen naam of titel te binnen.

Welke boeken wilt u dit jaar meenemen?

Deze zomer ben ik Topsport in de genen van David Epstein en Suiker, het zoete vergif van Huib Stam aan het lezen. Allebei heel interessant

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

In het vijfde middelbaar ben ik met school naar het Science Museum in Londen geweest. Dat was Technopolis in het groot, ik vond het fascinerend om daar van alles te onderzoeken en te testen. Nu ga ik nog elk jaar met mijn kinderen naar Technopolis, en zij vinden dat even plezierig.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Ik denk het niet, nee.

Denkt u weleens terug aan een vakantielief?

Het is omdat u de vraag stelt dat ik er plots aan terugdenk. Ik ben eens samen geweest met een kerel uit Chili, maar ik kan me zelfs zijn naam niet meer herinneren. (lacht) Vakantieliefdes stelden ook altijd heel weinig voor.

Overweegt u in de zomer soms om uw leven helemaal om te gooien?

Eigenlijk niet, nee.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Vroeger speelden we dat altijd in de tuin met de vader van mijn papa. Ik probeerde altijd gewoon het punt te maken, zonder de ballen van iemand anders weg te kaatsen. Tenzij het niet anders kon natuurlijk.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan tijdens het jaar?

Ik ben meer ontspannen in ieder geval. Je doet enkel waar je zelf zin in hebt. Dat is het allerfijnste.

Ik ben eens samen geweest met een kerel uit Chili, maar ik kan me zelfs zijn naam niet meer herinneren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content