‘Ze zijn niet van alhier’

© IMAGE GLOBE

Ene Stéphanie bezorgde Sint-Jans-Molenbeek afgelopen week twee onrustige nachten. Carpentier heet haar vader, een marketeer, maar zo wil Stéphanie niet heten. Sinds ze op haar negentiende moslima werd, heet ze Stéphanie Djato en hult ze zich van kop tot teen in zwarte gewaden, inclusief zwarte handschoenen. ‘Uit liefde voor de islam’, prevelde ze van onder haar nikab tot de Waalse krant La Libre Belgique. ‘Niet voor een man.’ De politie van de Brusselse zone West haalde haar donderdag van de tram in Molenbeek, omdat een volledige gezichtssluier er sinds vorig jaar verboden is. Niets nieuws voor Stéphanie, want het was al haar vijfde controle. ‘Maar ik betaal al mijn boetes’, zegt ze. In het politiecommissariaat ging ze toch door het lint, omdat ze zich moest identificeren. Het lintje van haar gezichtssluier werd doorgeknipt om haar gezicht te kunnen zien, en twee vrouwelijke agentes probeerden haar te fouilleren. Stéphanie werd furieus en deelde een rake kopstoot uit, die een agente een gebroken neus en twee gebroken tanden kostte. Uit zelfverdediging, zegt ze zelf. Vijf man was er nodig om haar te overmeesteren.

Met een lichte hersenschudding en met drie processen-verbaal op zak werd ze alsnog vrijgelaten. Voor het politiecommissariaat dook een groep radicale demonstranten op. Burgemeester Philippe Moureaux (PS) kwam ze persoonlijk in de ogen kijken. ‘Deze mensen komen niet uit Molenbeek maar uit Antwerpen’, vertelde hij De Morgen meteen. De extremistische moslims van Sharia4Belgium, waarvan Stéphanie naar eigen zeggen geen lid is, was met enkele tientallen leden gearriveerd, en had ook wat minderjarigen uit de buurt opgehitst. Woordvoerder Fouad Belkacem, recent tot twee jaar cel veroordeeld wegens haatzaaien maar nog steeds op vrije voeten, werd er als eerste gearresteerd. Het belette hem niet om op de videosite YouTube een filmpje te posten waarin hij met de gescheurde nikab van Stéphanie zwaait en zegt dat ze helemaal uitgekleed was door de politie. Hij verwees ook naar de misstanden in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Irak, en riep op om tegen de politie te betogen. Het resultaat was nog een onrustige nacht in Molenbeek, waar Moureaux inmiddels 250 agenten had laten aanrukken en een samenscholingsverbod had uitgevaardigd.

Op een persconferentie van salafisten in Zellik klonk het inmiddels bekende verhaal van een superieure religie die onze samenleving zal onderwerpen. De consensus dat een dergelijke retoriek gestopt moet worden, groeit. Alain Winants, baas van de Belgische Staatsveiligheid, riep de politiek in maart in Knack al op om een wet te maken die groepen die tot geweld oproepen verbiedt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) lijkt dat nu ook van plan, net als de PS. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding onderzoekt of het opnieuw een klacht kan indienen tegen de groep wegens aanzetten tot haat.

Stéphanie laat het alvast niet aan haar hart komen. ‘Dit incident heeft me alleen maar gesterkt om mijn nikab te blijven dragen.’

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content