‘Wij Koerden geven ons zelfbestuur niet op’

HET TURKSE LEGER STEEKT DE SYRISCHE GRENS OVER 'Het onderlinge gevecht met de Koerden vertraagt de strijd tegen de IS.' © Reuters
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

Turkije is Noord-Syrië binnengevallen om de Koerden te bestrijden. Die zweren dat ze zich met man en macht zullen verdedigen, waardoor de oorlog in Syrië alleen maar complexer en bloediger dreigt te worden.

De oorlog in Syrië is in een andere fase beland nu Turkije zich in de strijd heeft gemengd. Officieel vechten de Turken in het grensgebied tegen de IS en de oprukkende Koerdische strijders. Maar Turkije wil vooral de Koerden aanpakken om te voorkomen dat er een autonome Koerdische regio langs de grens met Syrië ontstaat. Dat zou de Turkse Koerden immers kunnen sterken in hun roep om autonomie. ‘We gaan door tot de Koerden zich terugtrekken ten oosten van de Eufraat’, klinkt het beslist in Ankara.

De zo al ingewikkelde oorlog is nog complexer geworden nu een deel van de door Turkije gesteunde rebellen sinds vorige week tegen de Koerdische milities vechten waarmee ze enkele weken geleden nog samenwerkten. De Koerden maken deel uit van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een samenwerking van Koerden, Turkmenen, Arabieren en christenen. Begin augustus heroverde de SDF samen met het Vrije Syrische Leger (FSA) de stad Manbij op de IS. Nu roept datzelfde FSA dat het opnieuw naar Manbij wil oprukken om de Koerden te verdrijven.

De SDF was tot nu toe de meest succesvolle strijdende partij in de door de VS geleide coalitie tegen de IS in Syrië. Maar de Amerikanen kiezen momenteel de kant van Turkije, een van de belangrijkste bondgenoten van de NAVO. Daarmee hebben ze zich officieel tegen hun meest waardevolle medestander in de grondoorlog tegen de IS gekeerd en staan de Koerden er alleen voor.

‘We vragen de Turken te stoppen met hun aanvallen in het noorden van Syrië. Ze moeten zich terugtrekken’, zegt Sheruan Hassan van de Democratische Unie Partij (PYD). Dat is de grootste partij in Rojava, het Koerdische deel in Syrië. ‘Waarschijnlijk zullen ze niet luisteren. Ze willen dat wij ons terugtrekken ten oosten van de Eufraat. Maar we zijn daar in het kader van de operaties tegen de IS. Onze troepen waren vorige week tot op acht kilometer genaderd van het door de IS bezette Jarabulus. Tot de Turken zich ermee gingen bemoeien. Het is waar dat ze Jarabulus heel snel bevrijd hebben. Volgens hun versie van de feiten hebben ze ook 25 Koerdische terroristen gedood, maar dat klopt niet, er vielen vooral burgerslachtoffers.’ (Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er 35 doden en ruim 70 gewonden gevallen, nvdr)

Wat gaan de Koerdische strijdkrachten nu doen?

SHERUAN HASSAN: De SDF blijft in de streek van Manbij om de stad te beschermen tegen nieuwe aanvallen van de IS of andere radicale groeperingen. We zullen ook ons zelfbestuur in het noorden van Syrië niet opgeven. We zijn overigens niet de enigen die strijden tegen de Turken. Behalve de Koerden vrezen ook de Arabieren, christenen en Turkmenen dat Turkije gebied in Noord-Syrië wil inpalmen. Ook die anderen zullen zich daar met hand en tand tegen verzetten.

Volgens het FSA willen de Koerden vooral de Arabieren van hun grond verjagen om zo hun eigen grondgebied uit te breiden.

HASSAN: Het FSA is bang om macht te verliezen. De onderlinge gevechten tussen hen en de Koerdische strijdkrachten zijn een slechte zaak, want het vertraagt de strijd tegen de IS en daar halen de jihadisten voordeel uit. Die strijd zou prioritair moeten zijn.

Dat de Koerden Arabieren verjagen klopt overigens niet. Ons hele plan voor zelfbestuur is er juist op gericht om de verschillende bevolkingsgroepen in de regio harmonisch te laten samenleven, met gelijke rechten voor iedereen. Nogmaals, dat geven we niet op. We blijven vechten voor ons gebied. Daardoor zal de strijd de komende weken alleen maar heviger worden, vrees ik.

Joanie de Rijke

‘De strijd tegen de IS zou prioritair moeten zijn. Maar de jihadisten halen alleen maar voordeel uit de onderlinge strijd in Syrië.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content