‘We hebben een straaltje hoop nodig’

JAPAN 50.000 mensen troepen samen - met mondmasters - om de olympische vlam te bewonderen. © Belga Image

Het Belgisch Olympisch Comité bereidt zich tot nader order voor op de Olympische Spelen in Tokio alsof ze gewoon doorgaan.

Of de Olympische Spelen doorgaan, kan Olav Spahl niet bevestigen. ‘Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ons laten weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Japanse regering het laatste woord hebben’, zegt de Duitser, die sinds 2018 directeur is van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Canada trekt zich alvast terug, en Australië liet zijn atleten weten dat ze zich beter kunnen voorbereiden op een olympiade in 2021. Het IOC wil pas over vier weken beslissen over een eventueel uitstel van Tokio 2020.

‘Persoonlijk denk ik dat het, in de huidige situatie, belangrijk is om de olympische vlam hoog te houden’, zegt Spahl. ‘Een straaltje hoop kunnen we nu allemaal goed gebruiken. We moeten verder werken richting Tokio. Optimistisch en gemotiveerd blijven is de boodschap.’

Spahl: ‘De sportieve impact is natuurlijk al voelbaar. Kwalificatiewedstrijden werden afgelast, trainingsmogelijkheden zijn aanzienlijk beperkt en seizoensgebonden planningen werden gedwarsboomd. Het valt ook voor ons moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren, maar de coronadreiging zal een weerslag hebben op atleten over de hele wereld. En op hun prestaties.’

In Japan is de impact van corona relatief beperkt: tot hiertoe lieten slechts 35 Japanners het leven. Het land lijkt onder de huidige omstandigheden niet geneigd om een sportevenement te annuleren dat al 11 miljard euro heeft gekost, al kondigde premier Shinzo Abe aan dat hij een uitstel van de Spelen onderzoekt. De olympische vlam is ondertussen aangekomen in Japan en lokt veel volk. Zaterdag troepten 50.000 mensen samen in het Sendai-stadion om haar te bewonderen. Nagenoeg iedere bezoeker droeg een mondmasker.

De Nederlandse olympische missiechefs Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer vinden dat de Spelen vanuit menselijk standpunt niet kunnen doorgaan tenzij de virusuitbraak in juli wereldwijd onder controle is. In een statement hebben ze de Nederlandse atleten gewezen op sportieve scheeftrekkingen: niet iedereen kreeg de kans om zich te kwalificeren voor de Spelen of zich terdege voor te bereiden. Ze waarschuwen ook dat de uitvoerbaarheid van dopingcontroles in het gedrang komt. De Engelse hockeyspeelster Samantha Quek zei dan weer: ‘Zelfs als ik wist dat ik besmet zou worden met het coronavirus, zou ik willen deelnemen’, al deed ze die uitspraak voor het virus in alle hevigheid woedde. ‘Een begrijpelijke reactie’, vindt Spahl. ‘Atleten geven alles voor hun sport. Maar dat de volksgezondheid voorgaat, snapt zelfs de fanatiekste atleet.’

Optimistisch en gemotiveerd blijven is de boodschap.’ Olav Spahl (BOIC)

Bij de Belgische selectie kondigde Pieter Timmers aan dat hij zijn carrière niet zal rekken bij een uitstel van de Spelen naar 2021. De tweeëndertigjarige zwemmer wilde in Tokio in schoonheid de sport verlaten. ‘Ik kan en wil me niet nog eens meer dan een jaar opladen’, zei Timmers tegen Belga. ‘Mogelijk rest er me een zeer lullig afscheid.’ Timmers kan trainen in het Antwerpse Wezenbergzwembad: België geeft zijn topsportinfrastructuur vrij aan olympische atleten, weliswaar met strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content